FOTO: KĽDR predviedla Číne a Rusku svoje hračky. Ukázala rakety, ktoré môžu niesť jadrové hlavice

ta3 ČTK
28.7.2023 11:45

Severná Kórea predviedla na vojenskej prehliadke v Pchjongjangu balistické rakety a nové útočné drony. Zúčastnili sa jej severokórejský vodca Kim Čong-un a delegácia z Číny a Ruska vrátane ruského ministra obrany Sergeja Šojgua, napísala s odkazom na vyhlásenie severokórejských médií agentúra Reuters.

FOTO: KĽDR predviedla Číne a Rusku svoje hračky. Ukázala rakety, ktoré môžu niesť jadrové hlavice
TASR/AP

V ťažkých časoch ťažkí priatelia

Prítomnosť zástupcov z Pekingu a Moskvy na akcii, kde KĽDR bez ostychu ukázala balistické rakety schopné niesť jadrové hlavice - ktoré Bezpečnostná rada OSN s podporou Ruska aj Číny zakázala - je podľa Reuters v kontraste s predchádzajúcimi rokmi, keď sa obe krajiny snažili od jadrového programu Pchjongjangu dištancovať.

Severná Kórea v piatok ukázala medzikontinentálne balistické rakety Hwasong-17 a Hwasong-18, napísala severokórejská štátna agentúra KCNA. Obe rakety majú podľa predpokladov dostatočný dolet na to, aby zasiahli ciele aj na východnom pobreží USA. Nad hlavami desiatok tisíc divákov preleteli aj nové útočné a špionážne drony, píšu severokórejské médiá.

Testovanie zbraní malo zrejme účel

Nie je jasné, či k zhromaždeným davom civilistov a vojakom prehovoril aj severokórejský vodca, štátne médiá však podľa agentúry AP zhrnuli prejav severokórejského ministra obrany Kang Son-nama, ktorý sa ostro vymedzil proti Spojeným štátom. Najnovšia ukážka vojenskej sily KĽDR prichádza v čase, keď je napätie na Kórejskom polostrove najvyššie za posledné roky. Severná Kórea v posledných mesiacoch rekordne navýšila testy zbraní, na čo vojenskými cvičeniami reagoval Soul s Washingtonom.

KĽDR tento rok na prehliadku pozvala ruskú a čínsku delegáciu prvýkrát od pandémie nakazenia Covid-19. Podľa odborníkov agentúry AP sa Kim snaží vymaniť z diplomatickej izolácie a zviditeľniť svoje partnerstvo s autoritárskymi spojencami, aby čelil tlaku Spojených štátov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok