Peking sa bratríčkuje s Moskvou. Zrejme dodáva vybavenie pre ruskú armádu, znie z USA

ta3 čtk
28.7.2023 06:00

Čína pomáha Rusku obchádzať západné sankcie a pravdepodobne mu dodáva techniku s vojenským využitím, uvádza čerstvo odtajnené hodnotenie amerických spravodajcov. Colné záznamy podľa nich svedčia okrem iného o dodávkach súčiastok do bojových lietadiel, informovala agentúra Reuters.

Nové závery

Peking od minuloročnej ruskej invázie na Ukrajinu opakovane odmietol, že by z Číny do Ruska prúdilo vojenské vybavenie. Západní činitelia od začiatku vyjadrujú ohľadom spolupráce dvoch veľmocí obavy a Čínu varujú pred poskytovaním zbraní pre ruské vojnové ťaženie, podozrenie ohľadom dodávok smrtiaceho vybavenia však zatiaľ verejne nevyjadrujú.

Podľa novej americkej správy Čína poskytuje isté "technológie dvojakého využitia, ktoré armáda Moskvy používa na pokračovanie vo vojne na Ukrajine, napriek medzinárodnému kordónu sankcií a exportných obmedzení". Hodnotenie vypracoval Úrad riaditeľa spravodajských služieb (ODNI) a závery teraz zverejnila americká Snemovňa reprezentantov.

Kto zatĺka?

Colné záznamy ukazujú, že čínske štátne spoločnosti posielajú navigačné vybavenie, technológie na rušenie (signálov) a súčiastky do stíhačiek sankcionovaným spoločnostiam vlastneným ruskou vládou, uvádza správa. ODNI sa podľa Reuters z veľkej časti odvoláva na zistenie médií a konštatuje, že americké tajné služby nie sú schopné vyhodnotiť, či Peking "zámerne tlmí" americké sankcie.

Zverejnenie správy prichádza niekoľko dní po tom, čo zahraničnopolitický poradca francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v rozhovore uviedol, že Čína Rusku dodáva vybavenie, ktoré je možné využiť na vojenské účely. Emmanuel Bonne dodal, že Číňania tak nerobia v rozsiahlom meradle.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok