Film Barbie bol iba začiatok. Mattel verí, že jeho hračky odštartujú ďalší ošiaľ

ta3/Samuel Drozda, BBC, čtk
27.7.2023 14:03

Mattel sa chce rozrásť. Hračkárska spoločnosť má pre padajúce zisky v pláne niekoľko ďalších filmov, ktoré sú založené na jej produktoch. Informoval o tom web BBC.

Film Barbie bol iba začiatok. Mattel verí, že jeho hračky odštartujú ďalší ošiaľ
TASR/AP

Hot Wheels a UNO

Mattel oznámil, že po úspechu Barbie má v pláne pre hračky Barney, Polly Pocket a Hot Wheels to isté. Spoločnosť chce natočiť o týchto milovaných hračkách filmy a v procese sa stať viac ako len hračkárskou spoločnosťou. Dôvodom tohto zámeru sú tržby, ktoré koncom júna klesli o 12 percent, a to už tretí mesiace po sebe, píše BBC

Zisk Mattelu v druhom štvrťroku klesol o 59 percent na 27,2 milióna dolárov. Tržby spoločnosti sa medziročne znížili konkrétne o 12 percent na 1,09 miliardy dolárov. Americký výrobca hračiek ale počíta vďaka úspechu filmu s rastom predaja tradičných bábik Barbie. Firma to uviedla v stredu po skončení obchodovania na amerických burzách.

Trh čakal, že Mattel vykáže namiesto zisku stratu. Tiež prekonali odhady analytikov. Mattel očakáva rast predaja bábik Barbie v druhej polovici roka, povedal v stredu po prezentácii kvartálnych čísel šéf spoločnosti Ynon Kreiz. V uplynulom štvrťroku sa predaj Barbie znížil. S mínus šiestimi percentami už to ale bol oveľa slabší pokles ako na začiatku roka – v prvom štvrťroku sa predaj Barbie prepadol o 41 percent. Autíčka Hot Wheels si naopak polepšili.

Kreiz očakáva, že okrem bábik Barbie sa budú dobre predávať aj fanúšikovské predmety súvisiace s filmom. Podľa odhadov zarobil film Barbie za prvý víkend v pokladniach kín po celom svete vyše 350 miliónov dolárov. Mattel vlastní viacero ďalších hračiek, ktoré sú však viac známe v Amerike. Sú nimi Bob the Builder, Thomas the Tank Engine, ale aj na Slovensku známa kartová hra UNO. Je možné, že aj tieto hračky čaká filmový debut.

Inšpirovaný Marvelom

Barbie podľa Krieza ukázala potenciál. "Toto je pre Mattel míľnik a ukážka, že naše značky kultúrne rezonujú," povedal. Kriez začiatkom mesiaca pre BBC prezradil, že má v pláne vytvoriť "Mattel vesmír" po vzore spoločného vesmíru superhrdinov, ktorý založil Marvel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok