FOTO/VIDEO: Polovica kinosál sa sfarbí do ružova, druhá bude temnejšia. Premiérujú dva veľmi odlišné filmy

ta3/Alžbeta Múcsková
20.7.2023 10:33

Vo štvrtok 20. júla prichádzajú do slovenských kín dva diametrálne odlišné filmy - Barbie a Oppenheimer. Zatiaľ, čo Oppenheimer je životopisná dráma, ktorá opisuje reálne historické udalosti, Barbie je jeho úplným opakom. Film je dobrodružnou komédiou, ktorá sa odohráva v ružovom svete Barbie. Oboch filmov sa však ľudia po celom svete i na Slovensku nevedia dočkať.

FOTO/VIDEO: Polovica kinosál sa sfarbí do ružova, druhá bude temnejšia. Premiérujú dva veľmi odlišné filmy
TASR/AP

Oppenheimer

Film Oppenheimer rozpráva o príbehu muža, ktorý riskoval zničenie sveta s cieľom zachrániť ho. O jeho réžiu sa postaral svetoznámy Christopher Nolan, ktorý má na konte aj snímky ako Interstellar, Inception, Tenet a mnoho ďalších. 

V hlavnej úlohe sa predstavil Cillian Murphy (známy najmä vďaka seriálu Peaky Blinders). Ďalšími veľkými hviezdami filmu sú Robert Downey Jr., Emily Blunt, Matt Damon, Florence Pugh či Rami Malek.

"Nolanove filmy majú veľmi odvážnu naratívnu štruktúru, podrobne skúmajú subjektívne vnímanie reality a plynutie času. Nolan je tiež veľkým fanúšikom tradičných trikov a snaží sa vyhýbať nakrúcaniu scén pred zeleným plátnom," napísalo kino CINEMAX na svojej stránke.

Film je zasadený do času, keď je druhá svetová vojna ešte v nerozhľadne. USA a Nemecko sa pretekali v tom, kto skôr zostrojí atómovú bombu. V Amerike sa tento projekt nazýval Project Manhattan a jeho hlavným aktérom bol Robert Oppenheimer. 

Nakrúcanie

Pre historické či životopisné filmy nie je bežné, že by sa nakrúcali vo formáte IMAX. Zatiaľ, čo bežná kinosála a televízor pracujú s pomerom strán 16:9, IMAX ponúka približne o 26 percent viac obrazu, príše filmový portál Collider.

Režisér Nolan vysvetlil toto rozhodnutie takto: "Príbeh Oppenheimera je jedným z najväčších príbehov, aké si možno predstaviť. Náš film sa vás snaží preniesť do jeho zážitku a IMAX je pre mňa portálom do úrovne ponorenia, ktorú nemôžete dostať z iných formátov." 

Povedal tiež, že jeho štáb musel vytvoriť novú technológiu na nakrúcanie filmu, pretože životopisný film je vôbec prvým filmom, ktorý nakrúcal sekcie v čiernobielej analógovej fotografii IMAX. Takže, keďže čiernobiely film pre IMAX na trhu neexistoval, ešte pred nakrúcaním filmu ho museli vymyslieť a vyrobiť.

Barbie

Omnoho ľahším a zábavnejším filmom bude Barbie, ktorý do kín prichádza v ten istý deň. Odohráva sa v prostredí známych hračiek - štíhlych bábik, ktoré sú medzi deťmi populárne už dlhé roky. Medzi hercov, ktorí sa v danom filme ukázali, patrí Margot Robbie, Ryan Gosling či speváčka Dua Lipa. 

"Žiť v krajine Barbie znamená byť dokonalou bytosťou na dokonalom mieste. Pokiaľ nemáte existenčnú krízu. Alebo nie ste Ken. Barbie a Ken si užívajú bezstarostný život vo farebnom a zdanlivo bezchybnom Barbie Svete. Keď však dostanú príležitosť ísť do skutočného sveta, čoskoro objavia radosti a úskalia života medzi ľuďmi," píše kino CINEMAX na stránke. 

Nakrúcanie

Film sa odohráva vo fantasy svete, ktorý sa nespolieha na vizuálne efekty, ale štáb musel vybudovať celý Barbie Land. Spisovateľka a režisérka Greta Gerwigová sa rozhodla vytvoriť koherentný súbor pravidiel, ktoré by určovali, ako bude vyzerať a fungovať, píše portál Time. Ponorila sa preto do histórie značky Barbie, jej filmov a módy.

Na presné stelesnenie sveta a atmosféry museli v priebehu rokov 2018 a 2019 režisérka Gerwig a herečka Robbie absolvovať podrobný kurz, ktorý navrhla spoločnosť Mattel. "Uvidíte súvislý vesmír, v ktorom dáva všetko zmysel. A to preto, že existovali veľmi špecifické hranice toho, čo sa môže a nemôže stať," povedala herečka Kate McKinnon portálu. 

Anketa

Ktorý film by ste si pozreli radšej?

Oppenheimer
- %
Barbie
- %
Celkovo hlasov: 38
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok