Elfské črty, jeden hit aj boj s vlastnými démonmi. Kto bola Sinéad O'Connorová?

ta3/nf
28.7.2023 00:00

Jej rebelantskú povahu poháňal najmä hnev voči zneužívaniu, ktoré zažila ako dieťa. Vyburcovali ju aj skúsenosti z dublinskej polepšovne. Minulý rok v januári prišla o 17-ročného syna Shana, ktorého našli mŕtveho. Kto bola írska speváčka Sinéad O'Connorová?

Elfské črty, jeden hit aj boj s vlastnými démonmi. Kto bola Sinéad O'Connorová?
TASR/AP Photo/Casper Dalhoff

Kontroverzia a rebélia

So speváčkou sa spájala aj kontroverzia. Odmietla vystúpiť na koncerte v New Jersey, pokiaľ štát neupustí od svojej bežnej praxe hrať americkú národnú hymnu pred príchodom interpreta. Štát neochotne súhlasil, ale viedlo to k bojkotu jej piesní radom amerických rozhlasových staníc.

V relácii Saturday Night Live na NBC zdvihla pred kameru fotografiu pápeža Jána Pavla II. a roztrhla ju na polovicu. NBC dostalo viac ako 4000 sťažností od divákov a mnohé zničené kópie jej albumov. Pri nasledujúcom živom vystúpení ju tak hlasno vypískali, že nemohla vystupovať. Koncom roku 1992 sa vrátila žiť do Dublinu.

Po rozchode s manželom sa ocitla v dlhom boji o opatrovníctvo dcéry Roisin, ktorú mala s novinárom Johnom Watersom. Stres spôsobil, že sa v roku 1999 pokúsila o samovraždu.

V jednom z podivných obratov svojho života bola vysvätená za kňažku v latinskej Tridentskej cirkvi, nezávislej katolíckej cirkvi, ktorá nie je v spoločenstve s Rímom. Napriek tomu, že opovrhovala cirkevnou hierarchiou, O'Connorová vždy tvrdila, že bola praktizujúcou kresťankou a oddanou katolíčkou.

V roku 2000 sa vrátila do štúdia, aby nahrala album Faith and Courage. Nepodarilo sa jej však preniknúť s ním do rebríčkov Top 20 albumov. Predtým, ako mala tretie dieťa, syna Shanea, s hudobníkom Donalom Lunnym, prežila krátke druhé manželstvo s novinárom Nickom Sommerladom.

Duševná choroba a konverzia na islam

Album Sean-Nos Nua z roku 2002 obsahoval prepracovanie tradičných írskych ľudových piesní. O rok neskôr vydala kompiláciu predtým nepočutých skladieb a ukážok a oznámila, že končí s hudbou. Trápilo ju duševné aj fyzické zdravie, diagnostikovali jej bipolárnu poruchu a bojovala aj s bolestivým stavom fibromyalgie (chronická porucha, ktorú sprevádzajú bolesti viacerých častí tela - pozn. red.).

V roku 2006 porodila svoje štvrté dieťa Yeshua Francis Bonadia, ktorého otcom bol jej vtedajší partner Frank Bonadio. Nasledujúci rok vydala ďalší album - Theology. Nepodarilo sa jej však s ním preraziť.

V novembri 2015 po zotavení sa z hysterektómie (chirurgické odstránenie maternice - pozn. red.) zverejnila na Facebooku správu, v ktorej oznámila, že je v írskom hoteli a uvažuje o samovražde. Záchranári ju však našli v bezpečí a ošetrili ju. Po konverzii na islam v roku 2018 si zmenila meno na Shuhada' Sadá aqat, no naďalej vystupovala pod svojím rodným menom.

Ďalšia trauma prišla v januári 2022, keď si život vzal jej 17-ročný syn Shane. Hudobníčka hneď po jeho smrti zverejnila sériu znepokojivých tweetov, v ktorých naznačila, že zvažuje samovraždu a svojim sledovateľom oznámila, že bola prijatá do nemocnice.

Sinéad O'Connorová bola talentom, ktorý používal hudbu ako prostriedok na vysporiadanie sa s démonmi v jej vnútri. V mnohých ohľadoch bola rozporuplnou postavou, vždy odmietala odísť do úzadia, čo jej umožnilo dosiahnuť menší úspech, ako si zaslúžila, dodal portál BBC.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok