Elfské črty, jeden hit aj boj s vlastnými démonmi. Kto bola Sinéad O'Connorová?

ta3/nf
28.7.2023 00:00

Jej rebelantskú povahu poháňal najmä hnev voči zneužívaniu, ktoré zažila ako dieťa. Vyburcovali ju aj skúsenosti z dublinskej polepšovne. Minulý rok v januári prišla o 17-ročného syna Shana, ktorého našli mŕtveho. Kto bola írska speváčka Sinéad O'Connorová?

Elfské črty, jeden hit aj boj s vlastnými démonmi. Kto bola Sinéad O'Connorová?
TASR/AP Photo/Casper Dalhoff

Bola to hudba, ktorá ju zachránila a urobila z nej hviezdu, ale aj rebelku pripravenú byť kontroverznou a nikdy sa nehrať na imidžovú popovú hviezdu. So svojimi elfskými črtami a vzhľadom skinheada bola jednou z najznámejších postáv popovej hudby, píše portál CNN.

Rozpadnutá rodina a emocionálne zneužívanie

Sinéad Marie Bernadette O'Connorová sa narodila 8. decembra 1966 na bohatom predmestí Glenageary v Dubline. Bola tretím z piatich detí Seana O'Connora a jeho manželky Marie. Pár sa vzal mladý a ich vzťah, často búrlivý, sa skončil, keď mala O'Connorová osem rokov.

Jej brat Joseph raz opísal ich matku ako hlboko nešťastnú, narušenú a náchylnú na fyzické i emocionálne zneužívanie svojich detí. O'Connorová sa potom odsťahovala a žila len so svojím otcom, ale často chodila poza školu a kradla v obchode.

Nakoniec bola umiestnená v Dublinskom školiacom stredisku An Grianan, kedysi jednej z notoricky známych magdalénskych práčovní, pôvodne zriadených na držanie mladých dievčat, ktoré boli považované za promiskuitné.

Jedna mníška zistila, že jediný spôsob ako udržať túto rebelantskú tínedžerku na uzde, je kúpiť jej gitaru a dať ju dokopy s učiteľom hudby. Mala to byť jej záchrana. Dobrovoľník v inštitúcii mal brata, ktorý hral v írskej kapele In Tua Nua. Sinéad s ňou nahrala pieseň, ale mali pocit, že je príliš mladá na to, aby sa stala členkou na plný úväzok.

V 16 rokoch ju otec presťahoval do internátnej školy vo Waterforde, kde učiteľ rozpoznal jej talent a pomohol jej vyrobiť demo kazetu s jej dvoma vlastnými skladbami. Na stretnutí s producentom a skladateľom Colmom Farrellym sa stretli s ďalšími hudobníkmi a vytvorili skupinu Ton Ton Macoute. Okamžite zapôsobili a keď sa presťahovali do Dublinu. O'Connorová odišla zo školy a išla s nimi.

Prerazila s albumom I Do Not Want What I Haven't Got, ktorý získal cenu Grammy a nachádzal sa na ňom aj jej najúspešnejší singel Nothing Compares 2 U, ktorý zložil a pôvodne naspieval Prince.

Na vrchol hitparád v Spojenom kráľovstve, Írsku a USA ju dostal klip k spomínanej pesničke, ktorý z veľkej časti obsahoval detailný záber jej tváre. Počas natáčania videa plakala a neskôr povedala, že pre ňu bolo ťažké spievať túto pieseň, pretože jej pripomínala stratu matky, ktorá zomrela pri autonehode v roku 1985.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok