Umelá inteligencia už aj na bojovom poli. Budú ukrajinské drony cieliť efektívnejšie?

ta3/nf
27.7.2023 09:07

Na otvorenom testovacom poli na ukrajinskom vidieku stratil dron vybavený bombou spojenie so svojím ľudským operátorom. Napadlo ho elektronické rušiace zariadenie. Ale namiesto toho, aby sa zrútil na zem, zrýchlil smerom k svojmu cieľu a zničil ho. Informuje o tom The Washington Post.

Umelá inteligencia už aj na bojovom poli. Budú ukrajinské drony cieliť efektívnejšie?
Profimedia

Dron sa v tejto vojne vyhol osudu podobnému tomu, aký mali tisíce ďalších lietadiel bez posádky. Spoliehal sa totiž na nový softvér umelej inteligencie, ktorý je protiopatrením na elektronické rušenie, ktoré Rusko bežne používa. Stabilizuje dron a udržiava ho v pozícii, aby stále smeroval na vopred zvolený cieľ. 

Schopnosti AI pomáhajú dronu dokončiť jeho misiu aj keď sa jeho cieľ pohne, čo predstavuje významne vylepšenie existujúcich dronov, ktoré sledujú špecifické súradnice, píše americký spravodajský web The Washington Post.

Inovatívny krok do budúcnosti

Takáto technológia umelej inteligencie, ktorú vyvíja rastúci počet ukrajinských spoločností s bezpilotnými lietadlami, je jedným z niekoľkých inovatívnych krokov prebiehajúcich na domácom trhu.

Zlepšenia rýchlosti, doletu, nosnosti a ďalších schopností majú okamžitý vplyv na bojisku a umožňujú Ukrajine zničiť ruské vozidlá či vyhodiť do vzduchu pozorovacie stanovištia.

Dizajn a softvérové inovácie, ako aj masové šírenie pilotného know-how tiež pravdepodobne ovplyvnia spôsob, akým sa bezpilotné lietadlá budú používať aj dlho po vojne na Ukrajine. Pomožu vládam, ktoré čelia separatistickým milíciám, drogovým kartelom a extrémistickým skupinám, získať technologický náskok.

"Vzhľadom na to, že desaťtisíce ľudí absolvujú výcvik na dronoch na oboch stranách tejto vojny, je veľmi pravdepodobné, že táto skúsenosť sa rozšíri široko-ďaleko," povedal odborník na drony z think-tanku CNA vo Washingtone Samuel Bendett, ktorý sa zameriava na Rusko.

Ukrajina, ktorá je známa poľnohospodárstvom a iným ťažkým priemyslom, nie je typickým miestom pre inováciu dronov. Požiadavky vojny však zmenili krajinu na akési superlaboratórium vynálezov, ktoré prilákalo investorov, ako napríklad bývalého generálneho riaditeľa spoločnosti Google Erica Schmidta.

Zabíjať a špehovať nepriateľa

Viac ako 200 ukrajinských spoločností zapojených do výroby bezpilotných lietadiel teraz pracuje ruka v ruke s vojenskými jednotkami na frontových líniách na vylepšovaní a rozširovaní bezpilotných lietadiel. Ich cieľom je zlepšiť schopnosť zabíjať a špehovať nepriateľa.

"Toto sú technologické preteky 24 hodín denne, 7 dní v týždni," povedal ukrajinský vicepremiér Mychajlo Fedorov v rozhovore. "Výzvou je, že každý produkt v každej kategórii sa musí denne meniť, aby získal výhodu," dodal. Fedorov má na starosti ukrajinský program "Armáda bezpilotných lietadiel".

Tento program pomohol súkromným spoločnostiam vyškoliť v minulom roku viac ako 10 000 operátorov dronov. Cieľom je urobiť to isté s ďalšími desiatimi tisícmi v priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov.

Odhaduje sa, že ruské letectvo je 10-krát väčšie ako ukrajinské, ale Kyjev držal jeho veľkú časť pri zemi po zostrelení niekoľkých bojových lietadiel v úvodných dňoch konfliktu. Bezpilotné lietadlá umožnili Ukrajine sledovať a zasahovať citlivé ciele ďaleko za nepriateľskými líniami a zároveň zlepšiť presnosť jej konvenčného delostrelectva.

Drony však majú oveľa menšiu palebnú silu ako bojové lietadlá, a preto Kyjev požiadal o stíhačky F-16 či ATACMS (skratka pre armádny taktický raketový systém - pozn. red.), raketové systémy dlhého doletu. Popritom je najvyššou prioritou zlepšovanie domáceho odvetvia dronov.

Fedorovov tím zrýchlil zmluvy o obstarávaní dronov medzi spoločnosťami a ministerstvom obrany, čím skrátil proces "z dvoch rokov na dva mesiace," povedal Dmytro Kovalčuk, spoluzakladateľ kyjevského výrobcu dronov Warbirds, ktorý využil výhody zjednodušeného procesu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok