Ruská provokácia: Stíhačka vypálila svetlice na americký dron, poškodila mu vrtuľu

ta3/TASR
25.7.2023 18:02

Ruská stíhačka sa vo vzdušnom priestore Sýrie priblížila na vzdialenosť niekoľkých metrov k americkému dronu a vypálila naň svetlice, ktoré mu vážne poškodili vrtuľu. Oznámili to v utorok americké ozbrojené sily.

NATO aj Rusko presúvajú stíhačky. Americké sú už v Pobaltí, do Bieloruska idú tie ruské
TASR/AP

K útoku na dron typu MQ-9 Reaper došlo v nedeľu, týždeň po tom, čo sa ruská stíhačka Su-35 v Sýrii nebezpečne priblížila k americkému prieskumnému lietadlu MC-12 so štvorčlennou posádkou a spôsobila jej problémy s ovládaním stroja.

"Vyzývame ruské sily v Sýrii, aby okamžite prestali s týmto bezohľadným, nevyprovokovaným a neprofesionálnym správaním sa," vyhlásil generál amerických vzdušných síl Alex Grynkewich.

Ako pokračoval, operátorovi sa podarilo dron udržať vo vzduchu a dostať ho späť na základňu.

Ruská provokácia 

Podľa amerických predstaviteľov sa ruské stíhačky v uplynulých týždňoch niekoľkokrát priblížili k americkým dronom v Sýrii a vypálili na ne svetlice, na čo museli americkí operátori reagovať úhybnými manévrami.

Spojené štáty majú v Sýrii približne 900 vojakov. Okrem toho je tam aj nespresnený počet žoldnierov súkromných firiem v službách americkej vlády a tiež menšie tímy príslušníkov amerických jednotiek osobitného určenia, ktorí nie sú zahrnutí do oficiálnych štatistík.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok