USA majú poslať Ukrajine ďalšie zbrane. Balík vraj obsahuje aj miniatúrne drony Black Hornet

ta3/Samuel Drozda, čtk
25.7.2023 12:33

Americká administratíva posiela Ukrajine ďalšiu armádnu pomoc vo výške až 400 miliónov dolárov, vrátane munície a malých prieskumných dronov Black Hornet nórskej výroby. Uviedla to agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov.

USA majú poslať Ukrajine ďalšie zbrane. Balík vraj obsahuje aj miniatúrne drony Black Hornet
Twitter.com/KyivPost

Nanodrony

V novom balíku pomoci sú podľa informácií AP strely pre raketomety HIMARS alebo systém protivzdušnej obrany NASAMS či prenosné protilietadlové komplety Stinger a protitankové komplety Javelin a ďalšie zbrane.

Súčasťou pomoci majú byť aj prieskumné nanodrony Hornet, ktoré sú využívané hlavne na zhromažďovanie spravodajských informácií, merajú na dĺžku zhruba 17 centimetrov a vážia 33 gramov. Ukrajina ich v minulosti dostala už od Británie a Nórska.

41 miliárd a suma rastie

Vymenované zbrane majú byť Ukrajine poskytnuté na základe prezidentskej právomoci, čo Pentagonu umožňuje, aby ich rýchlo vzal z vlastných zásob. Na Ukrajinu tak môžu byť dodané aj v priebehu niekoľkých dní, podotkla AP. USA od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu poskytli napadnutej krajine pomoc vo výške zhruba 41 miliárd dolárov. Novo chystanú pomoc ešte Washington oficiálne neoznámil.

USA sa podľa zdrojov AP chystajú na Ukrajinu dodať aj neriadené strely vzduch-krajiny Hydra 70, americké obrnené transportéry Stryker v počte 32 kusov, muníciu do húfnic a 28 miliónov kusov munície do malých strelných zbraní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok