Pred rokmi ju pochovával, teraz sa priznal, že ju zabil. Pastora obvinili z vraždy dievčatka

ta3/bbc.com, Alžbeta Múcsková
26.7.2023 11:21

Bývalý americký cirkevný pastor, ktorý pred takmer polstoročím viedol pohreb uneseného osemročného dievčaťa, bol obvinený z jej vraždy. Bol dlhoročným priateľom postihnutej rodiny a dokonca aj pomáhal s hľadaním jej tela. Po takmer 50 rokoch sa priznal k jej vražde.

Pred rokmi ju pochovával, teraz sa priznal, že ju zabil. Pastora obvinili z vraždy dievčatka
Twitter/PrincessRump, Everything Georgia

V januári tohto roku vyšetrovatelia hovorili s najlepším priateľom Zandstrovej dcéry. Povedala im, že často prespávala v ich dome. Keď mala desať rokov, v jedno ráno sa zobudila na to, že ju pastor obchytkáva. Žena tiež ukázala polícii záznam zo svojho denníka z roku 1975, v ktorom napísala: "Myslím, že by to mohol byť on, kto uniesol Gretchen. Myslím, že to bol pán Z."

Po rokoch sa priznal

Zandstra sa niekoľkokrát presťahoval. Žil v Kalifornii a Texase. Minulý týždeň ho v štáte Georgia zatkla polícia štátu Pensylvánia, kde sa podľa polície k činu priznal. Podozrivého držia v miestnom väzení a má byť vydaný do Pensylvánie. Joanna Falcone Sullivanová, ktorá napísala spomínanú knihu, povedala pre BBC, že verí, že jej kniha so spoluautorom Mikeom Mathisom pomohla odhaliť nové stopy.

Spisovateľka tiež povedala, že pri písaní knihy viedla rozhovor s pánom Zandstrom a "znelo to, akoby si nepamätal všetko, čo sa v to ráno stalo. Jeho manželka si to pamätala oveľa lepšie".

Štátny policajt, ktorému sa podľa polície Zandstra priznal k činu, v pondelok povedal, že podozrivému sa zdalo, že sa mu uľavilo. "Neviem, či ľutuje, čo urobil, ale určite padla váha z jeho pliec," povedal.

Rodina Harringtonovcov vo vyhlásení uviedla, že zatknutie bolo "krokom bližšie k spravodlivosti". "Ak ste stretli Gretchen, okamžite bola vašou priateľkou. Vyžarovala z nej láskavosť, bola milá a nežná," napísali. "Dokonca aj teraz, keď sa ľudia podelia o svoje spomienky na ňu, prvá vec, o ktorej hovoria, je, aká úžasná bola a stále je... mala len osem rokov a už mala celoživotný vplyv na ľudí okolo seba."

Gretchen Harrington Twitter/Meredith G
Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok