Pred rokmi ju pochovával, teraz sa priznal, že ju zabil. Pastora obvinili z vraždy dievčatka

ta3/bbc.com, Alžbeta Múcsková
26.7.2023 11:21

Bývalý americký cirkevný pastor, ktorý pred takmer polstoročím viedol pohreb uneseného osemročného dievčaťa, bol obvinený z jej vraždy. Bol dlhoročným priateľom postihnutej rodiny a dokonca aj pomáhal s hľadaním jej tela. Po takmer 50 rokoch sa priznal k jej vražde.

Pred rokmi ju pochovával, teraz sa priznal, že ju zabil. Pastora obvinili z vraždy dievčatka
Twitter/PrincessRump, Everything Georgia

Gretchen Harrington sa stratila na predmestí Philadelphie v Marple Township ráno 15. augusta 1975, keď sa zúčastnila letného biblického tábora, píše BBC. Začiatkom tohto roka anonymná žena vyšetrovateľom povedala, že je presvedčená, že vinníkom je otec jej najlepšej kamarátky. Teraz je z vraždy a únosu maloletého dievčaťa obvinený David Zandstra (83) .

"Je to najhoršia nočná mora každého rodiča," povedal v pondelok novinárom prokurátor okresu Delaware Jack Stollsteimer. "Zabil toto úbohé osemročné dievča, ktoré poznal a ktoré mu dôverovalo. A potom sa správal, akoby bol rodinným priateľom. A to nielen počas jej pohrebu a v období po ňom, ale celé roky."

Záujem o tento prípad čiastočne oživila kniha vydaná minulý rok s názvom Marple's Gretchen Harrington Tragedy: Kidnapping, Murder and Innocence Lost in Suburban Philadelphia. V roku 1975 bol Zandstra pastorom kresťanskej reformovanej cirkvi Najsvätejšej Trojice. Každé ráno sa v jeho priestoroch konali biblické tábory a potom deti prevážal do druhého kostola.

Gretchen sa však v reformovanom presbyteriánskom kostole nikdy neukázala. Sám Zandstra ráno nahlásil jej zmiznutie polícii. Jej pozostatky našli v neďalekej zalesnenej oblasti približne o dva mesiace neskôr. Teraz obvinili bývalého rodinného priateľa Harringtonovcov, ktorý ju vtedy dokonca pomáhal hľadať. Po objavení pozostatkov navyše viedol jej pohreb.

Vzal ju k sebe do auta

Vyšetrovatelia tvrdia, že Zandstra pozval Gretchen do svojho auta, keď bola mimo dohľadu svojho zosnulého otca. Ten ju mal sledovať, ako kráčala po ceste od rodinného domu.

Krátko na to vypočúvaný svedok uviedol, že videl dievča hovoriť s vodičom vozidla, ktoré sa podobalo na Zandstrove zelené auto. Keď ho však v tom čase vypočúvala polícia, pastor poprel, že by Gretchen v ten deň videl. 

Gretchen Harrington Twitter/PrincessRump
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok