Triky, ako spoznať dobrý melón: Zaklopanie je len jeden z nich, poznáte ďalšie?

TA3/zm
2.8.2023 08:00

Hoci chutí ako ovocie, melón je technicky zelenina. Nič to však nemení na tom, že pri jeho kúpe je dobré ovládať pár trikov, aby ste kúpili skutočne zrelý a chutný kúsok.

Triky, ako spoznať dobrý melón: Zaklopanie je len jeden z nich, poznáte ďalšie?
Freepik

Ak kupujete celý melón, môžete len s napätím čakať, aká chuť vás doma prekvapí po rozkrojení. Alebo môžete skúsiť niektoré z pomôcok, vďaka ktorým si odnesiete ten najlepší kus.

Klopanie

Zaklopať na melón je najznámejší trik, ktorý môžete bežne vidieť ľudí robiť v obchode. Hlboký dutý zvuk značí, že ide o šťavnatý a zrelý kúsok. A keďže máte bežne k dispozícii viacero melónov, môžete klopaním porovnať a zvoliť si.

Váha

Porovnať dva približne rovnaké melóny môžete aj tým, že ich zoberiete každý do jednej ruky. A zvoľte si ten ťažší, pretože zrelý melón je plný vody, takže musí mať poriadnu váhu.

Škvrna

Pri výbere sa riaďte aj očami a hľadajte škvrnu v spodnej časti, čo je miesto, na ktorom melón ležal pri dozrievaní na zemi. Ak je krásne žltá, môžete nakupovať. Nezrelé kusy majú túto škvrnu zvyčajne bielu alebo zelenú.

Lesk

Lesklý melón vyzerá možno lákavo, ale zrelý by mal mať matnú kôru. Je to ďalšia z jednoduchých pomôcok, ktorá by vám mala udrieť do očí medzi prvými.

Stopka

Zvyčajne v obchodoch melóny predávajú bez stopky, no ak nájdete taký, ktorý ju má, sledujte, či je zoschnutá. Nemusí to vyzerať lákavo, ale je to dobrý signál. Naopak, ak bol melón odtrhnutý ešte nezrelý, bude stopka sýto zelená.

Témy: melón
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok