Moskva sa stala terčom útoku dronov, údery hlásia aj z Krymu

ta3 ČTK
24.7.2023 07:02

Moskva sa v pondelok skoro ráno stala terčom útoku bezpilotných lietadiel, oznámili ruské úrady. Jeden dron zasiahol výškovú budovu obchodného strediska, úlomky ďalšieho sa našli neďaleko ministerstva obrany, píšu ruské médiá s odvolaním sa na záchranné zložky.

Prvotné správy hovorili o tom, že dronov mohlo byť viac, ministerstvo obrany ale neskôr uviedlo, že boli dva. Oba podľa neho zneškodnili systémy elektronického boja a havarovali.

Ruský rezort obrany z útoku obvinil Ukrajinu, Kyjev sa oficiálne nevyjadril. Podľa doterajších informácií nie sú mŕtvi ani zranení. Agentúra RIA Novosti neskôr informovala o páde dronu vrtuľníkového typu bez výbušného zariadenia v obci Zelenograd, ktorá sa nachádza severozápadne od metropoly.

Podľa agentúry Reuters nie je jasné, či drony v metropole zasiahli budovy, keď boli zničené, alebo či na ne mierili. Podľa ministerstva obrany sa obe bezpilotné lietadlá v Moskve podarilo zneškodniť prostriedky elektronického boja a havarovali. "Ráno 24. júla bol zmarený pokus kyjevského režimu vykonať teroristický útok dvoma bezpilotnými lietadlami na objekty v Moskve," vyhlásilo ruské ministerstvo obrany.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová podľa agentúry TASS označila v televíznom vysielaní útok bezpilotných lietadiel na Moskvu za "akt medzinárodného terorizmu". Rusko vojensky napadlo Ukrajinu takmer pred poldruha roka a pravidelne podniká vzdušné útoky na ukrajinské mestá, metropolu Kyjev nevynímajúc. Pondelkový útok v Moskve sa odohral po takmer týždeň trvajúcich ruských úderoch na ukrajinskú Odesu, kde cez víkend rakety zabili jedného človeka, desiatky ich zranili a ťažko poškodili historickú pravoslávnu katedrálu, poznamenal Reuters.

Výbuch bol hlásený z kancelárskej budovy

Moskovský starosta Sergej Sobjanin na telegrame uviedol, že bezpilotné lietadlá na mnohomiliónové mesto zaútočili okolo 4:00 miestneho času (3:00 SELČ). Z kancelárskej budovy bol hlásený výbuch, agentúra Reuters s odvolaním sa na svedka uviedla, že Moskvou zazneli explózie dve.

Zábery ukazujú niečo iné

"Úlomky dronu boli nájdené na Komsomolskom prospekte," citoval TASS ruského činiteľa s odkazom na druhé bezpilotné lietadlo. Práve neďaleko tejto niekoľkoprúdovej triedy, ktorá bola na čas celá uzavretá, sa nachádza ministerstvo obrany. Podľa ruských činiteľov drony nespôsobili žiadne vážne škody.

Na záberoch z miesta je ale vidieť, ako vychádza dym z výškovej budovy, v najvyšších poschodiach je rozbitý rad okien. Menšie škody sú zrejmé aj na Komsomolskom prospekte.

Ruská metropola sa terčom dronov v posledných mesiacoch stala opakovane. Koncom mája zasiahli bezpilotné lietadlá aj niektoré z najprestížnejších moskovských častí vrátane Leninského prospektu alebo západnej Moskvy, kde sídli ruská elita - vrátane prezidenta Vladimira Putina.

Z Krymu je hlásený zásah muničného skladu bezpilotným lietadlom

Pri útoku ukrajinských bezpilotných lietadiel bol zasiahnutý muničný sklad v Džankojskom okrese na ukrajinskom polostrove Krym, ktorý v roku 2014 anektovalo Rusko. Na platforme telegram to v pondelok ráno oznámil Moskvou dosadený šéf okupovaného polostrova Sergej Aksjonov. Miestni obyvatelia denníka Kommersant povedali, že v sklade vybuchuje munícia. Ruské ministerstvo obrany neskôr oznámilo zmarenie útoku 17 ukrajinských dronov. Nikto podľa neho nebol zranený.

Ruský rezort obrany podľa agentúry TASS uviedol, že 14 dronov sa podarilo zneškodniť pomocou prostriedkov elektronického boja. Jedenásť z nich spadlo do Čierneho mora, zvyšné na území polostrova. Ďalšie tri bezpilotné lietadlá zostrelila protivzdušná obrana, oznámilo ministerstvo.

Aksjonov predtým tvrdil, že ruská armáda pomocou protivzdušnej obrany alebo prostriedkov elektronického boja nad Krymom zneškodnila 11 nepriateľských bezpilotných lietadiel. "Muničný sklad v Džankojskom okrese bol zasiahnutý. Okrem toho trosky bezpilotného lietadla poškodili súkromný dom v Kirovskom okrese," napísal na telegrame Aksjonov.

Následne informoval, že úrady nariadili evakuáciu obyvateľov z obcí v okolí miesta zásahu v Džankojskom okrese. "Z bezpečnostných dôvodov bola pozastavená železničná premávka v Džankojskom okrese a na automobilovej trase Džankoj-Simferopol," píše Aksjonov. Neskôr začali úrady dopravu podľa agentúry TASS obnovovať.

Agentúra Reuters poznamenala, že nie je jasné, či muničný sklad bezpilotný dron zasiahol priamo alebo či bol poškodený pádom trosiek dronu. Je to druhý vojenský sklad na anektovanom Kryme, ktorý sa za posledné dva dni stal terčom dronového útoku, podotkla stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. V sobotu Aksjonov informoval o explózii v muničnom sklade po údere bezpilotného lietadla v Krasnohvardijskom okrese.

Moskva anektovala ukrajinský polostrov Krym v roku 2014. Vlani vo februári potom vojensky napadla Ukrajinu a polostrov sa odvtedy stáva opakovane terčom vzdušných útokov. Ruskí predstavitelia z úderov obvykle vinia Ukrajinu, Kyjev sa k podobným útokom oficiálne nehlási. Severokrymský Džankoj je veľkým železničným uzlom a Rusko má v regióne vojenskú leteckú základňu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok