Rusi v Odese zasiahli ďalší konzulát. Tentokrát grécky, uviedol Zelenskyj

ta3 ČTK
23.7.2023 22:39

Rusi počas vzdušného útoku na Odesu zasiahli aj grécky konzulát, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podľa médií vo večernom prejave. Pred troma dňami bol pri ruskom údere proti prístavnému mestu na juhu Ukrajiny poškodený čínsky konzulát.

Ukrajina chce ukázať výsledky protiofenzívy ešte pred summitom NATO, vyhlásil Zelenskyj
TASR/AP

Terčom ruských rakiet nie sú len mestá, dediny a ľudia, ale samo "ľudstvo a základy celej európskej kultúry", povedal Zelenskyj podľa agentúry Unian. V Odese po celý deň odstraňujú následky najnovšieho útoku ruských teroristov, ktorí na mesto poslali 19 rakiet rôznych typov. Protilódna raketa Ch-22 zasiahla pravoslávnu katedrálu, ktorú svojho času zničili boľševicu, ale v nezávislej Ukrajine ju obnovili. "A teroristi sa ju znovu značia zničiť," vyhlásil Zelenskyj.

Ruský teror

Dodal, že iba v noci na dnešok ruský útok poškodil skoro päť desiatok domov, z ktorých polovicu predstavovali architektonické pamiatky v historickom centre, chránenom UNESCO. "Zasiahnutá bola aj budova konzulátu Grécka. To je už druhé konzulárne zariadenie v Odese, ktoré zasiahol ruský teror. Pred troma dňami pri inom útoku bol poškodený konzulát Číny," povedal.

Ruské útoky podľa prezidenta predstavujú globálne ohrozenie, pretože ničia mestá a prístavy, ktoré majú základný význam pre potravinovú bezpečnosť sveta. "Ešte žiadni teroristi neporazili celý svet a tým šialencom z Kremľa sa to tiež nepodarí," myslí Zelenskyj. Ukrajina má podľa neho budúcnosť, pretože bráni kultúru a ľudskosť, zatiaľ čo Rusko sa samo svojim terorom vymazáva z dejín.

Zelenskyj dal najavo, že od rokovaní novej Rady NATO-Ukrajina zvolaného na stredu očakáva ďalšiu podporu Ukrajiny. Chystajú sa podľa neho dodávky ďalších systémov protivzdušnej obrany a tiež viac diel a ďalekonosných zbraní.

Rusko vytrvalo útočí na prístavné mesto Odesa na juhu Ukrajiny po tom, čo Moskva v pondelok definitívne potvrdila, že po bezmála roku pozastavuje svoju účasť na čiernomorských obilných dohodách. Tie aj za pokračujúcich bojov na Ukrajine umožňovali vyvážať ukrajinské poľnohospodárske produkty cez čiernomorské prístavy.

Predchádzajúce ruské útoky z tohto týždňa ochromili značnú časť infraštruktúry používanej na export v Odese a Čornomorsku a podľa ukrajinského ministerstva poľnohospodárstva zničili desiatky tisíc ton obilia. Ruské útoky sú podľa Moskvy tiež odplatou za zničenie Krymského mosta spájajúceho Rusko s anektovaným Krymským polostrovom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok