Stal som sa Smrťou, ničiteľom svetov, povedal otec atómovej bomby. Kto bol Oppenheimer?

ta3/dp, CNN
20.7.2023 16:43

Premiéru v kinách má dlho očakávaný film Oppenheimer. Bude to jeden z prvých trhákov v tomto roku. Kto však bol skutočný J. Robert Oppenheimer?

Stal som sa Smrťou, ničiteľom svetov, povedal otec atómovej bomby. Kto bol Oppenheimer?
TASR/AP

Najnovšie dielo režiséra Christophera Nolana rozpráva príbeh o atómovej bombe očami jej tvorcu J. Roberta Oppenheimera, ktorého hrá hviezda zo seriálu Peaky Blinders Cillian Murphy. Film, ktorý má hviezdne vedľajšie herecké obsadenie vrátane Matta Damona, Emily Blunt, Florence Pugh a Roberta Downeyho Jr., je založený na biografii od Kaia Birda a Martina J. Sherwina s názvom "American Prometheus: Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer".

Kto bol J. Robert Oppenheimer?

Oppenheimer je všeobecne považovaný za otca atómovej bomby. Narodil sa 22. apríla 1904 v New Yorku a bol synom nemeckého dovozcu textilu. Rýchlo sa dostal do popredia ako medzinárodne uznávaný fyzik, zamestnaný americkou vládou, aby vytvoril atómovú bombu na potlačenie hrozby nacistického Nemecka. 

Jeho kariéra však bola poznačená kontroverziou, keď sa snažil vysporiadať s dôsledkami vytvorenia prvého jadrového výbuchu na svete. Oppenheimer povedal novinárom o dve desaťročia neskôr, že keď 16. júla 1945 explodovala testovacia bomba Trinity na odľahlom mieste v púšti v Novom Mexiku, "vedeli sme, že svet už nebude rovnaký. Pár ľudí sa smialo, pár ľudí plakalo, väčšina ľudí bola ticho." 

Stal som sa Smrťou, ničiteľom svetov

Povedal, že si pamätá vetu z hinduistického písma Bhagavadgíta: "Teraz som sa stal Smrťou, ničiteľom svetov."

Oppenheimer veril, že vytvorenie atómovej bomby bolo nevyhnutné na ukončenie druhej svetovej vojny. Ale prenasledovalo ho vedomie, že vytvorením bomby zároveň umožnil zničenie sveta. Tento morálny konflikt nakoniec viedol k jeho hanbe, keď sa z morálnych a politických dôvodov postavil proti vytvoreniu vodíkovej bomby a bol obvinený zo spomalenia jej vývoja.

Americká komisia pre atómovú energiu (AEC) v roku 1954 uviedla: "Ak by Dr. Oppenheimer nadšene podporil termonukleárny program pred alebo po stanovení národnej politiky, projekt vodíkovej bomby by sa presadzoval oveľa ráznejšie, čím by sa zvýšila možnosť skoršieho úspechu v tejto oblasti."

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok