Stal som sa Smrťou, ničiteľom svetov, povedal otec atómovej bomby. Kto bol Oppenheimer?

ta3/dp, CNN
20.7.2023 16:43

Premiéru v kinách má dlho očakávaný film Oppenheimer. Bude to jeden z prvých trhákov v tomto roku. Kto však bol skutočný J. Robert Oppenheimer?

Stal som sa Smrťou, ničiteľom svetov, povedal otec atómovej bomby. Kto bol Oppenheimer?
TASR/AP

Čo bol projekt Manhattan?

Vzostup Adolfa Hitlera v Nemecku viedol fyzikov ako Alberta Einsteina, Leá Szilárda a Eugena Wignera k varovaniu americkej vlády pred nebezpečenstvom, ktoré hrozí ľudstvu, ak sa nacistom podarí vyrobiť jadrovú bombu.

V reakcii na to americká vláda zostavila tím atómových fyzikov na čele s Oppenheimerom, ktorý si získal medzinárodnú reputáciu pre svoj výskum subatomárnych častíc. V rámci projektu, ktorý sa stal známym ako projekt Manhattan, Oppenheimer a jeho tím presunuli svoj výskum do odľahlej lokality Los Alamos v Novom Mexiku a v júli 1945 došlo k prvému jadrovému výbuchu na svete.

O necelý mesiac neskôr, 6. a 9. augusta 1945, zhodila americká armáda atómové bomby na Hirošimu a Nagasaki, pričom okamžite zabila 110-tisíc ľudí a v priebehu roka ďalšie desaťtisíce ľudí. V októbri toho istého roku Oppenheimer rezignoval na svoj post.

V roku 1947 sa Oppenheimer stal vedúcim Inštitútu pre pokročilé štúdium v Princetone, New Jersey. Od roku 1947 do roku 1952 pôsobil aj ako predseda Všeobecného poradného výboru Komisie pre atómovú energiu, ktorá sa v októbri 1949 postavila proti vývoju vodíkovej bomby. V období po druhej svetovej vojne, keď svet vstúpil do studenej vojny, americká rozviedka Oppenheimera podozrievala z väzieb s komunistami. Súviselo to so širším odhodlaním zakročiť proti údajnej komunistickej infiltrácii v rôznych oblastiach vlády USA.

Čelil obvineniam

Oppenheimer čelil obvineniam z nelojálnosti kvôli svojmu nesúhlasu s vytvorením vodíkovej bomby, ako aj jeho priateľstvu v tridsiatych rokoch 20. storočia s komunistickými študentmi. V dôsledku toho v roku 1954 stratil bezpečnostnú previerku a pozíciu poradcu vlády USA.

Medzinárodnej politike medzitým dominovala pretrvávajúca hrozba totálnej jadrovej vojny. Oppenheimer strávil zvyšok svojich rokov čoraz viac znepokojený konfliktom medzi morálkou a vedeckým pokrokom. V roku 1966 odišiel z Inštitútu pre pokročilé štúdium a nasledujúci rok zomrel vo veku 62 rokov.

Minulý rok americké ministerstvo energetiky formálne zrušilo obmedzenie Oppenheimerovej bezpečnostnej previerky a označilo proces z roku 1954 za "chybný". Ministerka energetiky Jennifer Granholmová v decembrovom vyhlásení uviedla: "Postupom času vyšli na svetlo sveta ďalšie dôkazy o zaujatosti a nespravodlivosti procesu, ktorému bol Dr. Oppenheimer vystavený, zatiaľ čo dôkazy o jeho lojalite a láske k vlasti boli len ďalej potvrdené."

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok