Prigožin je odpísaný. Kto bude teraz robiť špinavú prácu pre Putina?

ta3/dp, Politico
18.7.2023 18:40

Šéf Vagnerovej skupiny mal okrem iného kontrolu aj nad farmami ruských internetových trollov. Od júnovej vzbury sa však veci zmenili.

Prigožin je odpísaný. Kto bude teraz robiť špinavú prácu pre Putina?
Profimedia

Prigožinove mediálne firmy to využili a zaplavili vyhľadávacie nástroje ako Yandex a v menšej miere aj Google News vlastným obsahom. Pomohlo im aj krížové odkazovanie, ktoré ešte viac umocnilo ich prítomnosť v online priestore. Jednou z hlavných úloh fariem trollov bolo zamerať sa na nepriateľov – na medzinárodnej úrovni, ako sú Spojené štáty, ktoré obvinili Prigožina zo zasahovania do volieb v roku 2016, v ktorých vyhral Donald Trump, a na domácej scéne, kde bol stálym cieľom opozičný predstaviteľ Alexej Navaľnyj.

V roku 2019, krátko po tom, čo opozičný politik Boris Višnevskij oznámil svoj úmysel kandidovať na post gubernátora Petrohradu, Prigožinove médiá, z ktorých niektoré boli združené pod mediálnym holdingom Patriot, ho začali označovať za "pedofila" a "sexuálneho teroristu".

Višnevskij zažaloval Patriot za ohováranie. "Myslel som si, že je dôležité vytvoriť precedens, aby tieto subjekty boli potrestané," povedal pre Politico. Úrady však zamietli jeho opakované výzvy na vyšetrovanie a očierňujúce kampane pokračovali. V roku 2021 Prigožin citoval pridružený kanál na Telegrame, ktorý uviedol, že Višnevského "vypitve ako hmyz".

Mediálne impérium bolo niečo ako hydra, s jednou hlavou presadzujúcou záujmy Kremľa a druhou záujmy samotného Prigožina. Niekedy to viedlo k nepríjemným situáciám, napríklad keď Prigožin vypustil svoju armádu trollov proti gubernátorovi Petrohradu Alexandrovi Beglovovi, dlhoročnému Putinovmu spojencovi – v generálke na jeho spor s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom.

"Kremeľ znášal niektoré Prigožinove excesy, pretože chcel, aby pokračoval vo svojej špinavej práci," povedal analytik Petrov. Kremeľ medzitým – rovnako ako v prípade vagnerovcov – poprel akékoľvek spojenie s farmou trollov. Rovnako aj Prigožin, aj keď sa jeho meno objavilo v správnej rade Patriotu.

Vojna zmenila kurz

Vojna proti Ukrajine však zmenila kurz. V čase rozsiahlej ruskej invázie zastrešoval Prigožinov mnohostranný biznis desiatky mediálnych webových stránok, blogov, platformu sociálnych médií "YaRus" (v ruštine "Ja som Rus") a zástupy účtov na sociálnych sieťach. Niektorí sa špeciálne zamerali na šírenie vojnového príbehu Ruska. 

Na Telegrame desiatky kanálov rozprávali o každom Prigožinovom pohybe na bojisku. Údajne nezávislí prispievatelia dostávali platby za pozitívne spravodajstvo o vagnerovcoch a Prigožinovi osobne, zistilo Dossier Center, investigatívny portál založený Michailom Chodorkovským.

Vo februári Prigožin konečne vyšiel z tieňa. "Nikdy som nebol len finančník Internet Research Agency," oznámil v písomnom príspevku, kde sa už ukázal ako šéf vagnerovcov túžiaci po pozornosti. "Bol to môj nápad, vytvoril som ho, dlho som ho riadil," napísal. Len necelých šesť mesiacov po tomto priznaní však Prigožin urobil niečo, čo vyzerá ako prešľap.

V sobotu 24. júna, keď armáda vagnerovcov pochodovala na Moskvu, jeho informační vojaci boli zmätení. Bez centrálneho vedenia informovali o vývoji príbehu, pričom zachovávali väčšinou faktický tón, zatiaľ čo iní mlčali. "Nastala úplná dezorientácia," povedal Jagudajev, ktorý pred tri a pol rokmi začal pracovať pre Politics Today. "Ľudia sa báli o seba a svojich blízkych. Nebolo jasné, ako sa veci vyvinú."

Niektorí z jeho kolegov, ktorí sa zmýlili, okamžite podali výpoveď. V to ráno vykonali orgány činné v trestnom konaní v kuklách razie v centre Vagnerovej skupiny a sídle Patriot v Prigožinovej budove Lakhta 2 v Petrohrade, pričom skonfiškovali servery a ďalšie vybavenie. Vedenie povedalo zamestnancom, aby pokračovali v práci z domu. Ale potom v piatok, týždeň po tom, čo Prigožin oznámil svoj "pochod za spravodlivosť", vládny internetový regulátor zablokoval ich najdôležitejšie stránky. Správa bola jasná: Prigožin je odpísaný.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok