Prigožin je odpísaný. Kto bude teraz robiť špinavú prácu pre Putina?

ta3/dp, Politico
18.7.2023 18:40

Šéf Vagnerovej skupiny mal okrem iného kontrolu aj nad farmami ruských internetových trollov. Od júnovej vzbury sa však veci zmenili.

Prigožin je odpísaný. Kto bude teraz robiť špinavú prácu pre Putina?
Profimedia

V piatok večer po práci bol Vladimir Jagudajev v polovici večere, keď sa takmer udusil makarónmi. Jeho de facto šéf, Jevgenij Prigožin, práve zverejnil na Telegrame zvukovú správu, v ktorej sa vyhrážal, že ak nebude vymenené najvyššie ruské vojenské vedenie, postúpi na Moskvu.

"Očakávali sme, že sa niečo stane, ale nič také vážne," povedal pre portál Politico Jagudajev, 25-ročný manažér sociálnych sietí, s odkazom na vzburu z 23. júna, ktorú viedol vodca žoldnierskej Vagnerovej skupiny. "Mnohí z nás hneď pochopili, že nás to nejakým spôsobom ovplyvní," povedal Jagudajev, ktorý pracuje v mediálnom holdingu Patriot, známejšom ako súčasť toho, čo dostalo nálepku Prigožinova trollia farma.

Jagudajev a jeho kolegovia sa nemýlili. O týždeň neskôr najvyšší manažér spoločnosti Patriot, Jevgenij Zubarev, v online videu oznámil, že skupina "odíde z informačnej sféry Ruska". Následky Prigožinovej ozbrojenej rebélie – pravdepodobne najväčšieho útoku na autoritu ruského prezidenta Vladimira Putina za viac ako dve desaťročia – sú záhadné.  

Napriek oficiálnym vyhláseniam, že šéf vagnerovcov bude deportovaný do Bieloruska, sa zdá, že Prigožin stále voľne cestuje, údajne sa stretol s Putinom v Moskve a vrátili mu v rubľoch ekvivalent približne 110 miliónov dolárov v hotovosti a niekoľko zbraní. Jeho mediálne impérium je momentálne v rozklade a kancelárie zostávajú zatvorené. Ale napriek tomu existuje dôvod domnievať sa, že môže ďalej rásť.

Chváliť Kremeľ a diskreditovať opozíciu

V roku 2013 nezávislé noviny Novaja Gazeta prvýkrát informovali, že tieňová firma s názvom Internet Research Agency zamestnávala Rusov, aby chválili Kremeľ a diskreditovali opozíciu v online priestore.

Pracovali v Petrohrade a fungovali najmä na sociálnych sieťach. Tam regulovali diskusie, publikovali príspevky a vykonávali mnoho ďalších aktivít na ovplyvnenie verejnej mienky v online priestore. 

Rok predtým došlo k masovým protestom proti znovuzvoleniu Putina a "Kremeľ mal pocit, že hoci ovláda televíziu, nechal si internet prekĺznuť pomedzi prsty," povedal Nikolaj Petrov, hosťujúci vedec z Nemeckého inštitútu pre medzinárodné a bezpečnostné záležitosti.

Prigožin, ktorý už bol známy tým, že mu nevadila špinavá robota pre Kremeľ, dostal prácu. Rovnako ako jeho Vagnerova skupina, aj Prigožinove kybernetické sily prekročili hranice Ruska a pracovali na niekoľkých frontoch. Čoskoro sa rozšírili do mediálnej sféry a uviedli na trh množstvo neškodne pomenovaných publikácií ako Federal News Agency (RIA Fan), Politics Today a Economics Today.

"Mali odlišné logá a tvrdili, že nie sú od seba závislé,“ povedal Lev Geršenzon, bývalý šéf najväčšieho ruského agregátora správ Yandex.News. "Ale v skutočnosti to bolo všetko to isté: sieť propagandistických výstupov, trollov a botov."

Vytvárali ilúziu plurality

Cieľom bolo "vytvoriť ilúziu plurality názorov, a tým ovplyvňovať verejnú mienku", pričom v skutočnosti vytvárali echo komoru bieleho šumu. Na základe údajov zo štatistického webu Liveinternet Geršenzon odhadol, že zhruba 90 percent online spotreby ruských správ pochádza od agregátorov (pozn. red. - Agregátor je označenie pre webovú stránku, ktorá zhromažďuje jeden typ správ z rôznych zdrojov), ale pôvodnému zdroju informácií sa nevenuje takmer žiadna pozornosť.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok