Klamstvá i neľudské podmienky. Ruskí vojaci odmietli bojovať, zavreli ich preto do pivníc

ta3 RFE/RL
18.7.2023 10:49

Ruský vojak odsúdený za neposlušnosť bol medzi skupinou brancov, ktorí obvinili svojich nadriadených, že ich zavreli do pivnice na východe Ukrajiny po tom, čo odmietli bojovať. Vystavili ich nehygienickým podmienkam a nedostatočnej strave, uvádza sa v správe nezávislého ruského spravodajského outletu.

Klamstvá i neľudské podmienky. Ruskí vojaci odmietli bojovať, zavreli ich preto do pivníc
reprofoto: RFE/RL

Vojaka Jevgenija Frolova odsúdili 13. júla v meste Spassk-Dalnij na Ďalekom východe. Jeho odsúdenie prišlo len niekoľko dní po tom, čo sa na verejnosti objavili videozáznamy zajatých ruských vojakov. Tí sa ocitli v zajatí po tom, čo odmietli ísť na frontovú líniu s nedostatočným vybavením a podporou, píše RFE/RL.

"Sme zavretí v tejto jame za to, že sme odmietli ísť do prvej línie," hovorí muž mimo záberu vo videu, ktoré ukazuje osoby v maskáčoch ležiacich vo vlhkej pivničnej miestnosti s rozpadávajúcimi sa stenami.

Hodení do lesa ako psy

"Neexistujú žiadni velitelia, ktorí by nás odviedli do prvej línie. Nie je tam žiadna technika, evakuačné tímy, vysielačky. Sme len hodení do lesa ako psy," dodáva muž vo videu, ktoré 8. júla zverejnil nezávislý ruský kanál Astra na Telegrame.

Video bolo najnovším dôkazom o viac ako desiatke takýchto provizórnych zadržiavacích zariadení, ktoré sa používali na údajné potrestanie ruských vojakov, ktorí odmietli bojovať na Ukrajine. Astra mužov na novom videu identifikovala ako príslušníkov ruskej 60. samostatnej motostreleckej brigády.

Odsúdený za neposlušnosť

Frolov, vojak odsúdený za neposlušnosť na vojenskom súde v Spassk-Dalnij, bol medzi skupinou ruských brancov, ktorých údajne zadržiavali v podobnej pivnici v dedine Zavitne Bazhannya na Ruskom kontrolovanom území vo východnej časti Ukrajiny v Doneckej oblasti, informovala Astra.

RFE/RL nedokázalo nezávisle potvrdiť, že Frolov bol držaný v tejto pivnici za to, že odmietol bojovať na Ukrajine, hoci webová stránka vojenského súdu Spassk-Dalnij uvádza, že bol odsúdený za neposlušnosť. Podľa Astry bol odsúdený na dva a pol roka väzenia.

Príbuzní vojakov, ktorí sú na videu z pivnice zverejnenom 8. júla, agentúre Astra povedali, že po zverejnení záberov sa im nepodarilo s vojakmi skontaktovať.

Klamstvá i neľudské podmienky

V novembri 2022 jeden z ruských vojakov údajne držaných v pivnici s Frolovom v Zavitne Bazhannya podal vyšetrovaciemu výboru sťažnosť za "takticky a strategicky nesprávne výpočty zo strany vyššieho velenia, neustále klamstvá podriadeným a nedostatočné lekárske a materiálne zabezpečenie“.

"Moja dôvera vo veliteľov je otrasená," napísal vojak Michail Nosov v sťažnosti. Maksim Grebenyuk, právnik, ktorý zastupoval Nosova, v decembri povedal pre RFE/RL, že mal niekoľkých ruských vojakov ako klientov, ktorí boli "uvrhnutí do pivníc, kde boli držaní v neľudských podmienkach bez formalizácie procesných dokumentov".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok