Ukrajina chce pomáhať vojnovým veteránom. Parlament schválil návrh, ktorý legalizuje lekársku marihuanu

ta3/Samuel Drozda, The Kyiv Independent
18.7.2023 11:09

Ukrajinský parlament – Verchovna rada schválil návrh zákona o legalizácii lekárskej marihuany v prvom čítani. Návrh podporilo 268 z 405 poslancov. Je súčasťou ukrajinskej snahy adresovať mentálne a zdravotné problémy, ktoré krajina očakáva po vojne. Informoval o tom The Kyiv Independent.

Ukrajina chce pomáhať vojnovým veteránom. Parlament schválil návrh, ktorý legalizuje lekársku marihuanu
TASR/AP

Nejde o legalizáciu

Návrh zákona musí ešte presjť druhým čítaním a potom bude musieť byť podpísaný prezidentom Ukrajiny Volodymyrom Zelenskym. Návrh proponuje, aby bolo konope licensované na medické, priemyselné a vedecké účely, píše The Kyiv Independent. Zakon je zameraný na pomoc vojnovým veteránom s posttraumatickou stresovou poruchou, ľuďom s rakovinou a inými ťažkými chorobami. Rastlina má redukovať bolesť, priniesť úľavu a znížiť príznaky ochorení.

Zákon však nezavedie slobodný rast a obchod. Štát bude podľa návrhu kontrolovať obeh konopé v krajine a iba ľudia s predpisom od lekára budú mať prístup ku samotnému kanabisu a liekom založených na kanabise.

Súhlasí aj Zelenskyj

Podporu zákona vyjadril aj samotný Zelenskyj. V parlamente na Deň ústavy v Ukrajine, čo je 28. jún, povedal, že Ukrajina by mala založiť najlepší a najsilnejší mentálny a fyzický rehabilitačný systém v Európe.

"Musíme konečne legalizovať na kanabise založené lieky, relevantný vedecký výskum a kontrolovanú produkciu pre všetkách, ktorí to potrebujú," povedal v parlamente. "Toto sa týka konštrukcie rehabilitačných centier a aj tréningu potrebného personálu. Všetky najlepšie postupy vo svete, najefektivnejšie politické návrhy a riešenia budú uplatnené na Ukrajine. A to bez ohľadu na to, ako sú zložité alebo nezvyčajné," dodal Zelenskyj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok