Strety s medveďom nie sú ničím výnimočným ani v zahraničí. Problémy majú najmä v USA

ta3/dp
18.7.2023 11:01

Strety s medveďom na Slovensku pribúdajú. Incidenty nie sú ničím výnimočným ani v zahraničí. Za posledné mesiace ich bolo zaznamenaných hneď niekoľko v USA, ale aj v Európe.

Strety s medveďom nie sú ničím výnimočným ani v zahraničí. Problémy majú najmä v USA
TASR/AP

Šelmu v Taliansku zatiaľ nezastrelia

Incident bol zaznamený aj v Taliansku, kde medvedica ešte v apríli usmrtila 26-ročného bežca. Šéf samosprávy provincie Tridentsko Maurizio Fugatti, kde sa incident odohral, presadzoval usmrtenie medvedice. Koncom apríla po útoku vydal dekrét, ktorým ju nariaďoval zastreliť. Talianska Štátna rada, pôsobiaca ako správny súd, v júli pozastavila platnosť nariadenia samosprávnych orgánov o utratení.

Medveď útočil aj v Británii

Medveď zaútočil na psa v britskom Litchfielde. Keď sa 65-ročný majiteľ domu snažil zasiahnuť, úrady uviedli, že ho medveď zranil. Zranenia však neboli vážne. Po incidente medveď odišiel do neďalekého lesa a policajti ho už nenašli.

Stret zaznamenali aj v Slovinsku

Medveď napadol a pohrýzol muža, ktorý venčil svojho psa v dedine južne od slovinského hlavného mesta Ľubľana, informovali ešte v apríli tamojšie úrady. Muž utrpel pri útoku ľahké zranenie nohy. Medveď sa následne vrátil do lesa, kde prebiehala ťažba dreva. 

Napadol dokumentaristu

Nemca zase napadol medveď po tom, čo "vstúpil na územie zvieraťa" pri natáčaní vzácnych vtákov v Karpatoch v strednej Európe – v regióne, ktorý nazval "Drakulov les", informoval o tom ešte v máji portál New York Post. "Stalo sa to neuveriteľne rýchlo. Medveď vyšiel ako blesk z kríkov,“ povedal ocenený filmár Andreas Kieling (63).

"Moje inštinkty mi pomohli postaviť statív fotoaparátu ako nejaký druh ochranného štítu. Potom som ho vrazil medveďovi do tlamy... Len som sa snažil chrániť si krk a hlavu." Medveď sa mu zaryl zubami do ľavej hornej časti ruky. Spôsobil mu tiež krvavé poškodenie hlavy a tváre.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok