Strety s medveďom nie sú ničím výnimočným ani v zahraničí. Problémy majú najmä v USA

ta3/dp
18.7.2023 11:01

Strety s medveďom na Slovensku pribúdajú. Incidenty nie sú ničím výnimočným ani v zahraničí. Za posledné mesiace ich bolo zaznamenaných hneď niekoľko v USA, ale aj v Európe.

Strety s medveďom nie sú ničím výnimočným ani v zahraničí. Problémy majú najmä v USA
TASR/AP

V USA s nimi majú problémy

Medveď nedávno vážne zranil 35-ročného pastiera oviec, ktorý pracoval v národnom lese San Juan v Colorade, americké úrady o tom informovali 12. júla. Muž utrpel uhryznutie na hlave, ako aj ďalšie zranenia na tele pri útoku v blízkosti oblasti Weminuche Wilderness nad nádržou Lemon Reservoir, ktorá sa nachádza neďaleko Duranga. Útočiť mal 250-kilogramový medveď. 

Ešte v júni sa v tom istom štáte zvedavý medveď vydal na návštevu do domu, ktorého obyvatelia boli práve preč. Zvládol vyliezť na prvé poschodie a vo vnútri si dal niečo dobré pod zub. 

V mestečku Steamboat Springs žije Ryan MacFarlane s rodinou, ale v čase, keď sa maškrtný medveď začal dobývať dovnútra, boli všetci preč. Ryan MacFarlane neskôr zistil, že medveď vo vnútri podnikol nájazd na kuchyňu a popri rôznych zvyškoch jedla si pochutnal aj na čerstvých bravčových kotletách.

Incident sa podarilo zachytiť na kameru:

Aljaška, Montana a ďalšie štáty

Turisti, ktorí sa vydali pozorovať medvede na Aljaške, zažili značne vypätú situáciu, keď sa proti nim jedno zviera rozbehlo. Našťastie s nimi bol skúsený sprievodca, ktorý ihneď zakročil.

Pozrite si, ako to dopadlo: 

@sharingalaska 📍#Alaska 😳😳 A bluff charge encounter by a grizzly bear. Never run if you’re being chased by a grizzly as they have a natural chase instinct. This was a professional, smart, and safe reaction to this bluff charge, which are common, by the team there at Lake Clark!👏👏 #brownbear #grizzlybear #wildanimals #wildlife #bearattack #closeencounter #SharingAlaska ♬ Deadwood - Really Slow Motion

Tragický koniec v Arizone

Tragický smrteľný útok medveďa sa nedávno odohral v arizonskom okrese Yavapai. Podľa vyhlásenia Úradu šerifa okresu Yavapai (YCSO) k neočakávanému útoku došlo 16. júna ráno. 

"Približne o 7:50 dnes ráno dispečing YCSO prijal viacero hovorov na číslo 911 o mužovi, ktorý bol napadnutý medveďom v oblasti Groom Creek,“ napísala agentúra v deň útoku. "Keď zložky dorazili na miesto činu, ktoré bolo v silne zalesnenej odľahlej oblasti, našli Stevena Jacksona, 66-ročného z Tucsonu, mŕtveho po zjavnom útoku medveďa a samotnú šelmu mŕtvu neďaleko."

Podľa niekoľkých svedkov Jackson sedel pri stole na svojom pozemku pri rannej káve, keď ho medveď zaskočil, a potom ho ťahal po hrádzi. "Susedia, ktorí počuli kričať obeť, sa pokúsili zasiahnuť. Kričali a trúbili na autách, ale medveď Jacksona nepustil, kým sa jednému susedovi nepodarilo medveďa zastreliť puškou," napísal YCSO. "Bohužiaľ, v tom čase Jackson svojim hrozným zraneniam podľahol."

Neuveriteľnú odvahu preukázala 64-ročná seniorka, ktorá sa na vlastnej záhrade postavila medzi medveďa a svojho psa. Ten za bieleho dňa odbehol do neďalekého lesa, keď sa však vracal späť k domu, prenasledoval ho medveď. Majiteľka sa preto rozhodla svojho štvornohého maznáčika brániť vlastným telom. O incidente, ktorý sa odohral v americkom štáte Maine, informovala stanica CNN.  

"Postavila som sa mu čelom a celou silou, ako som len mohla, som ho udrela päsťou do nosa," priblížila dramatickú situáciu Lynn. Medveď síce ženu pohrýzol na pravej ruke, poranenú mala tiež ľavú ruku, po údere však utiekol späť do lesa. Lynn si následne sama zavolala záchranku, po ošetrení v nemocnici sa vrátila späť domov. Jej ani psovi sa nič vážne nestalo.

Desivý stret v Montane

Desivý stret zažili nedávo aj turisti v národnom parku Glacier v americkom štáte Montana. Video ukazuje medveďa grizlyho, ktorý kráča priamo k nim. Video zaznamenané Stevom Franklinom ukazuje, ako sa mohutný medveď potuluje dolu kopcom po úzkej ceste smerom k turistom na chodníku Hidden Lake. Chodník bol strmý a plný skál, čo znemožňovalo turistom ustúpiť, aby umožnili medveďovi prejsť. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok