Útoky medveďa hnedého stúpajú: Ochranári prinášajú rady, čo robiť pri strete so zvieraťom

ta3/Nicolette Ftáčková
17.7.2023 14:22

Začalo sa to farmárom z obce Háj, na ktorého zaútočil medveď a dohrýzol mu ruky. V priebehu niekoľkých dní začali pribúdať nové útoky. Zmobilizovalo to poľnohospodárov a incidentmi sa zaoberá aj parlament. Je medveď hnedý premnožený a mal by byť regulovaný? Čo môžeme urobiť, aby sme ho odplašili? Pýtali sme sa ochranárov zo Zásahového tímu, ktorý patrí pod Štátnu ochranu prírody SR.

Medveď v Kežmarku ohrozil cyklistku, polícia situáciu monitoruje
TASR/AP

V článku sa dozviete:

  • čo robiť, keď v prírode stretnete medveďa,
  • ako sa správať, aby sme zabránili stretu so zvieraťom,
  • či si ochranári myslia, že medveď by mal byť regulovaný,
  • aké preventívne opatrenia môže vykonať každý z nás.

Existuje mnoho rád, čo robiť, keď stretneme medveďa. Niektorí radia hrať mŕtveho - byť pasívny, iní zase odporúčajú robiť hluk a tým zahnať zviera. Ktorá rada je teda správna?

Medveď sa zvyčajne snaží ľuďom vyhnúť, niekedy si nás však nemusí všimnúť. V lese a jeho blízkosti treba byť preto ostražitý, predovšetkým ráno, večer a v noci. Tiež počas dňa v hustej vegetácii alebo blízko zdrojov potravy. Vyhnúť sa neočakávanému stretu s medveďom pomôže aj schopnosť rozpoznať pobytové znaky a najčastejšiu potravu medveďa. Pri pohybe v lese by sme si mali všímať stopy, trus a znaky kŕmenia sa medveďom. Obzvlášť pozorní by sme mali byť pri pohybe v hustom poraste, na miestach s hojnosťou lesných plodov, pri zdochlinách, zlej viditeľnosti alebo počuteľnosti, respektíve, ak sa pohybujeme proti vetru, pri tečúcej vode a podobne. Pri obmedzenej viditeľnosti pomôže zvukový prejav (pískanie, tlieskanie, hlasnejší rozhovor), na základe ktorého má medveď možnosť zareagovať na blížiaceho sa človeka a vyhnúť sa mu. Riziko stretnutia s medveďom je menšie, keď sa pohybujeme v skupine po vyznačených chodníkoch a počas denného svetla.

Nikdy sa nepribližujte, vyhnite sa očnému kontaktu

Ak by sme to mali zovšeobecniť, ktoré postupy zabrali a zachránili človeku život, keď ho prekvapil medveď?

Stretnúť sa s medveďom nemusí znamenať, že zaútočí. Naše správanie má výrazný vplyv na to, ako bude medveď reagovať. Pri nečakanom strete s medveďom (na bližšie ako 100 m) sa odporúča zväčšiť vzdialenosť od medveďa, nie však utekaním, ktoré by mohlo vyprovokovať prenasledovanie. K medveďovi sa nikdy nepribližujte, a to aj v prípade, že sa zdá byť pokojný. Vyhnime sa pohľadu priamo do očí, pre zviera je to znak agresie. 

Medveď vztýčený na zadných nohách sa snaží získať lepší prehľad, nie je to agresívna pozícia. V sebaobrane niekedy urobí výpad či varovanie, aby sa človek vzdialil. Ak sa však stretne s nevhodnou reakciou zo strany človeka, výpad sa môže vystupňovať do útoku, ale väčšinou sa končí skôr ako dôjde k fyzickému kontaktu.

Ak medveď naozaj zaútočí a zdá sa, že dôjde k fyzickému kontaktu, poprední odborníci odporúčajú pasívnu obranu: ľahnúť si na brucho tvárou k zemi, ramenami a rukami si chrániť hlavu a krk, ostať bez pohybu až pokiaľ neodíde. Ak vás medveď prevráti, znova sa dostaňte do pôvodnej polohy, aby ste mali brucho a životne dôležité orgány chránené pri zemi. Brániaci sa medveď väčšinou prestane útočiť, keď zistí, že už nie ste hrozbou. Aktívna obrana by mohla predĺžiť útok a zvýšiť pravdepodobnosť vážneho zranenia.

Aké preventívne opatrenia môže človek ešte urobiť, okrem robenia hluku?

Pri prechádzke so psom, odporúčame zviera držať na vôdzke. Voľne pohybujúci sa pes môže medveďa vyrušiť počas odpočinku, alebo ho dokonca rozzúriť svojím štekotom a priviesť priamo k vám. Zásahový tím tiež odporúča turistom nosiť so sebou medvedí sprej a naučiť sa ho správne používať.

Najväčším lákadlom sú zvyšky jedla

Predstavme si modelovú situáciu: Rodina stanuje a vôňa jedla pritiahne medveďa k nim. Aký postoj vtedy zaujať?

V prípade kempovania je potrebné dodržiavať niekoľko základných zásad. Kempovať len na miestach na túto činnosť určených. Jedlo je vhodné si pripravovať v dostatočnej vzdialenosti od miesta odpočinku. Medveď má totiž veľmi dobrý čuch. Odporúčame tiež zvyšky jedla poriadne zabaliť a ideálne ich umiestniť mimo miesta spania, napríklad zavesením na strom. V prípade záujmu medveďa o stan, je hlavným dôvodom vôňa jedla a nie záujem o turistov.     

Ak dôjde k stretu s medveďom, keď sme na bicykli - mali by sme zosadnúť, alebo pokračovať v jazde?

Pri obidvoch modelových situáciách je vždy veľmi dôležité vyhodnotiť vzdialenosť medveďa, a kde presne sa nachádza. Ako sme uviedli, v prípade stanovania sú najväčším lákadlom pre medveďa zvyšky jedla. Odporúčame ich preto umiestňovať mimo stanu.  

Ako reagujete na vyjadrenie pôdohospodárov, že medveď hnedý je premnožený a mal by byť regulovaný?

V princípe nemôžeme hovoriť o premnožení chráneného živočícha. Zvyšuje sa však výskyt medveďa v rôznych lokalitách. Kľúčové je nastaviť špecifické preventívne opatrenia, individuálne pre každú oblasť. Preukázateľné výsledky máme z fungovania preventívnych opatrení vo Vysokých Tatrách.

V Starom Smokovci sa v roku 2022 vďaka kvalitnému zabezpečeniu kontajnerových stojísk, 32-násobne znížili hlásenia o výskyte medveďa oproti roku 2020. V meste Vysoké Tatry to bolo 11-násobne. Problém nehľadajme v početnosti medveďa, ale v príčinách zmeny jeho správania. Práve kombináciou správne zvolených preventívnych opatrení a odstránením jedincov s nezvratne zmeneným správaním, je možné vyriešiť situáciu v problémových lokalitách.  

Ako zvieraťu navrátiť plachosť? Čo môže urobiť obyčajný občan, aby zabránil medveďovi dostať sa do jeho bydliska?

Nezabezpečený a ľahko dostupný odpad obsahujúci zvyšky jedla predstavuje pre medveďa jednoduchý zdroj obživy. Obyvatelia a miestna samospráva by sa mali preto aktívne podieľať na nakladaní s komunálnym odpadom. Držitelia odpadu v územiach v podhorských oblastiach s výskytom medveďa hnedého sú podľa § 18 vyhlášky MŽP SR 371/2015 Z. z. povinní zabezpečiť odpad (zmesový komunálny odpad a biologicky rozložiteľný kuchynský a reštauračný odpad) pred prístupom medveďa hnedého.

V prípade potreby ochrany hospodárskych zvierat, včelstiev a poľnohospodárskych plodín patrí medzi najúčinnejšie spôsoby ochrany - správne nainštalovaný elektrický ohradník, dobre vycvičené salašnícke strážne psy, detekčné či odplašovacie zariadenia. 

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok