Zatiaľ čo Kyjev získava späť svoje územie, oči Moskvy sa upierajú na Kerčský most

ta3 ČTK
17.7.2023 11:18

Ukrajinská armáda za uplynulý týždeň dobyla späť 18 kilometrov štvorcových na juhu a východe krajiny a od začiatku svojej protiofenzívy oslobodila viac ako 210 kilometrov štvorcových, uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová na sociálnej sieti Telegram.

Maljarová tiež informovala, že ukrajinské vojská dobyli sedem kilometrov štvorcových pri Bachmute v Doneckej oblasti na východe krajiny, Rusi najmä s pomocou žoldnierov zo súkromnej Vagnerovej skupiny obsadili Bachmut v máji po mesiace trvajúcich a nesmierne krvavých bojoch. 

Postupujú pri Bachmute

Avšak ukrajinské jednotky pri tomto meste od začiatku protiofenzívy z minulého mesiaca postupujú najmä južne od Bachmutu. Ukrajinskí vojaci podľa Maljarovej oslobodili v tejto oblasti územie s celkovou rozlohou 31 kilometrov štvorcových. Námestníčka tiež napísala, že nepriateľ od konca minulého týždňa podniká útočné operácie okolo Kupjansku v Charkovskej oblasti. 

V južnom smere protiofenzívy v smere na Melitopol a Berďansk v Záporožskej oblasti Ukrajinci v minulom týždni ovládli asi 11 kilometrov štvorcových, celkovo má oslobodené územie rozlohu asi 180 kilometrov štvorcových. Od začiatku protiofenzívy sa ukrajinským silám na juhu podarilo postúpiť o viac ako deväť kilometrov, dodala.

Množstvo zničenej techniky

Maljarová uviedla, že v uplynulých dňoch Ukrajinci ruskej armáde zničili 134 kusov zbraní a techniky, vrátane šiestich tankov a 24 obrnených transportérov, 36 muničných skladov a dva sklady pohonných hmôt.

Rusi podľa nej v minulom týždni proti Ukrajine podnikli 15 raketových útokov, 355 náletov a vypustili nad jej územie 86 dronov Šáhid iránskej výroby. Rusko od rozpútania vojny proti Ukrajine vlani vo februári prišlo už o viac ako 238-tisíc vojakov, odhaduje ukrajinský generálny štáb. Tvrdenie bojujúcich strán nemožno v podmienkach ozbrojeného konfliktu nezávisle overiť.

V pondelok útočili na Krymský most spájajúci Rusko s anektovaným polostrovom Krym. Útok údajne uskutočnilo ukrajinské námorníctvo a Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU). Pre agentúru AFP to v pondelok povedal zdroj z prostredia ukrajinských bezpečnostných zložiek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok