Zaútočili na Kerčský most skutočne Ukrajinci? Čo zatiaľ vieme?

ta3, BBC, TASR
17.7.2023 10:27

Overené zábery ukazujú poškodenie vozovky. Z videa však nie je jasné, či je poškodená aj nosná konštrukcia, ktorá drží samotný most. Píše stanica BBC.

Zaútočili na Kerčský most skutočne Ukrajinci? Čo zatiaľ vieme?
Twitter/Inna Sovsun

Kerčský most poškodili dva námorné drony

Kerčský most, ktorý spája okupovaný polostrov Krym s ruskou pevninou, poškodili dva námorné drony.  Informovali ruské aj ukrajinské médiá. Pri útoku zahynuli ruskí manželia, ich dcéra utrpela zranenia. Ruské ministerstvo zahraničia obvinilo USA a Britániu, že riadia ukrajinské teroristické akcie.

Na Telegrame – platforme populárnej v Rusku – kolujú protichodné správy o tom, čo sa stalo. To zahŕňa aj útoky dronov. Podľa miestnych správ došlo v noci na pondelok k dvom výbuchom.

Mali útočiť Ukrajinci, tvrdia zdroje

Útok na Krymský most spájajúci Rusko s anektovaným polostrovom Krym údajne uskutočnilo ukrajinské námorníctvo a Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU). Pre agentúru AFP to v pondelok povedal zdroj z prostredia ukrajinských bezpečnostných zložiek.

Zdroj z ukrajinskej bezpečnostnej služby potvrdil aj pre ruskojazyčnú verziu stanice BBC, že útok bol "špeciálnou operáciou námorných síl ozbrojených síl Ukrajiny a bezpečnostnej služby Ukrajiny".

"Most bol napadnutý povrchovými dronmi. Bolo ťažké dostať sa na most, ale nakoniec sa to podarilo," hovorí zdroj. Zdroje pre ukrajinskú stránku censor.net uvádzajú, že útok vykonala ukrajinská bezpečnostná služba.

Otvorene to však nepriznali

Ukrajinské bezpečnostné služby vydali oficiálne vyhlásenie k útoku na Kerčský most. Otvorene nepriznali, že za incidentom stála ich agentúra. Vyhlásenie však naznačuje úlohu Kyjeva v ňom – hovorí sa, že "všetky podrobnosti týkajúce sa výbuchu budú oznámené po víťazstve". Napísala stanica BBC.

Je bežnou praxou, že ukrajinská vláda svoju účasť na takýchto útokoch otvorene neprizná. Často poskytujú vágne vyhlásenia naznačujúce, že za nimi mohli byť ukrajinské sily.

Na most zaútočili drony, tvrdí Rusko

Útok na krymský most bol vykonaný pomocou bezpilotných dronov na vodnej hladine, uviedol ruský protiteroristický výbor. Výbor tiež tvrdil, že incident zorganizovali ukrajinské "špeciálne služby" a potvrdil, že sa začalo trestné vyšetrovanie útoku.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová opakovane tvrdí, že za útokom na most je Ukrajina, a hovorí, že americké a britské spravodajské služby poskytli Kyjevu pomoc.

Rusi to označili za teroristický útok

Rusko opísalo útok, pri ktorom zahynuli dvaja ľudia, ako "teroristický čin" a tiež z neho obvinilo ukrajinské jednotky.

Moskva uviedla, že jedna z častí mosta bola poškodená a dvaja ľudia zahynuli. Ruský Národný protiteroristický výbor tvrdil, že útok bol vykonaný dvoma ukrajinskými námornými bezpilotnými lietadlami. Kerčský most spája ruskú pevninu s Krymom, ukrajinským polostrovom anektovaným Ruskom v roku 2014.

Kerčský most je strategický cieľ

Moskva nemá veľa spôsobov, ako posilniť svoje jednotky na Kryme a v južnom Chersonskom regióne. Kerčský most je jedným z najdôležitejších. Ak bude most mimo prevádzky, hoci len na krátky čas, skomplikuje to logistické výzvy Ruska. Povedal pre BBC komentátor Paul Adams.

Pozrite si aj zábery zo sociálnych sietí:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok