Otázky a odpovede: Prečo ľudia tlieskajú pri pristávaní? Treba si tlačiť letenku? Na čo nesmieme pri cestovaní zabudnúť?

ta3, čedok
17.7.2023 10:06

Cestovanie do cudzích krajín, ktoré obľubujú milióny ľudí po celom svete, spája predovšetkým letecká doprava. A práve s lietadlami sú spojené viaceré bezpečnostné úkony, zvláštne tradície a pravidlá.

Otázky a odpovede: Prečo ľudia tlieskajú pri pristávaní? Treba si tlačiť letenku? Na čo nesmieme pri cestovaní zabudnúť?
Čedok

Špecialisti z cestovnej kancelárie Čedok vysvetlili najčastejšie otázky ohľadom situácií, ktoré vznikajú v lietadle. Je tlieskanie v lietadle bizarné alebo sa z neho posádka teší? Prečo hasiči polievajú lietadlo, aj keď nehorí? Treba si ešte tlačiť letenky pred odletom?

Ako sa správať?

Tlieskať alebo netlieskať ?

Kto to nezažil, asi ešte nikdy neletel. Minimálne nie charterovým letom do nejakej turistickej destinácie. Potlesk cestujúcich celého lietadla hneď po tom, čo lietadlo dosadne na pristávaciu dráhu, je veľmi častý. A to najmä ak letíte so slovenskými či českými spolucestujúcimi. Na palube však tlieskajú nielen Česi a Slováci, ale stretnete sa s tým aj u cudzincov a inde v zahraničí. Je to poďakovanie pre pilotov a posádku za kvalitný a bezpečný let aj pristátie. 

Podľa špecialistov na dovolenky sa názory na tlieskanie rôznia. Tento zvyk sa traduje ešte z čias bratov Wrightovcov, priekopníkov v letectve, kedy sa priaznivci novej leteckej dopravy tešili z každého úspešného pokusu a pristátia. 

"Vo veľkej väčšine prípadov pilotov potlesk za zatvorenými a zabezpečenými dverami kokpitu vôbec nepočujú, piloti majú aj po dosadnutí na ranvej plné ruky práce, musia nasledovať pokynov riadiacej veže a smerujú lietadlo k státiu pri termináli. Zároveň kontrolujú celú sadu úloh, ktoré majú po pristátí na checkliste, a v ušiach cez slúchadlá rovnako komunikujú," prezradila hovorkyňa Čedoku Kateřina Pavlíková.

Aj keď turisti nielen z našich končín vo veľkej miere tlieskajú, nájdu sa aj takí, pre ktorých je tlieskanie prejavom neostrieľaných cestovateľov a za potlesk sa skôr hanbia. Ak ide o pravidelnú linku či charterový let, mnohí dôvod na potlesk nevidia. je to práca ako iná a úlohou posádky je bezpečne dopraviť cestujúcich z bodu A do bodu B. 

„Niektoré letušky a stevardov potlesk teší, ale oveľa viac ocenia úsmev počas celej cesty a poďakovanie pri servise aj výstupe z lietadla, rovnako tak ako rešpektovanie pravidiel, od pripútania pásov po zapnutý letový režim na mobilnom telefóne,“ dodala Pavlíková. 

V prípade, že pristátie komplikuje nejaká zložitá situácia, počasie a ide o objektívne náročné manévre, potlesku po vypätej situácii sa neubráni takmer nikto. Takže tlieskať či netlieskať? Pravdepodobne neexistuje správna odpoveď a ideálne je riadiť sa vlastným pocitom.

Je potrebné tlačiť letenku?

Predovšetkým zo starších amerických filmov poznáme situácie, kedy hlavné postavy bežia k lietadlu a mávajú veľkými papierovými letenkami. Žiadnu letenku si už tlačiť nemusíte. Všetky potrebné doklady do lietadla sú dnes už elektronicky naviazané na váš občiansky preukaz alebo cestovný pas. 

Stačí sledovať pokyny, ktoré dostanete s potvrdením zájazdu alebo rezerváciou leteniek do e-mailu či cestovnej aplikácie od leteckých spoločností alebo cestovnej kancelárie. Pred odletom si stačí spraviť check-in. 

"Pokiaľ idete s cestovnou kanceláriou na dovolenku, príďte klasicky k okienku v odletovej hale podľa destinácie a leteckej spoločnosti, pripravte si doklady a dostanete palubnú vstupenku, tzv. boarding pass. Odbavenia sa na letisku obvykle otvára dve až tri hodiny pred plánovaným odletom, treba byť na mieste včas a naplánovať si dopravu. Lietadlo na oneskorencov nečaká," poradila hovorkyňa. 

Pri turistických zájazdoch pri priehradke aj tak musíte odovzdať batožinu, pretože málokomu stačí na týždennú dovolenku len batoh, ktorý je povolený na palube. Pokiaľ letíte bez cestovky, je ideálne si urobiť check-in online na webe alebo v aplikácii, u nízkonákladových spoločností navyše zaň priamo na letisku platíte. 

Ak si predsa len potrebujete niečo pre vlastnú spokojnosť vytlačiť, vytlačte si pokyny k ceste či potvrdenie o poistení, letenka sa však dnes už naozaj netlačí. Do lietadla tak nastupujete len s boarding passom.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok