Otázky a odpovede: Prečo ľudia tlieskajú pri pristávaní? Treba si tlačiť letenku? Na čo nesmieme pri cestovaní zabudnúť?

ta3, čedok
17.7.2023 10:06

Cestovanie do cudzích krajín, ktoré obľubujú milióny ľudí po celom svete, spája predovšetkým letecká doprava. A práve s lietadlami sú spojené viaceré bezpečnostné úkony, zvláštne tradície a pravidlá.

Otázky a odpovede: Prečo ľudia tlieskajú pri pristávaní? Treba si tlačiť letenku? Na čo nesmieme pri cestovaní zabudnúť?
Čedok

Bezpečnostné opatrenia

Prečo sa v lietadle zhasína svetlo?

Pri vzlietnutí alebo pristávaní sa na palube lietadla, najmä v čase, keď je tma, zhasínajú v kabíne aj svetlá. V leteckej doprave platia jedny z najprísnejších bezpečnostných reštrikcií vôbec. Cieľom rôznych zdanlivo nelogických či zvláštnych opatrení je predovšetkým obmedziť riziká, ktoré so sebou pobyt nad zemským povrchom prináša. 

Najväčšie nebezpečenstvo hrozí pri vzlete či pristátí a práve vtedy sa vypínajú svetlá. Je to najmä preto, aby boli vaše oči zvyknuté na tmu, aby ste sa v prípade nejakej neočakávanej situácie, prípadne evakuácie, dokázali v priestore orientovať, aby ste zreteľne videli prípadné evakuačné osvetlenie, šípky, navádzacie svetlá a nasledovali pokyny posádky. 

Ak by ste si zvykli na svetlo, ktoré by zrazu nesvietilo, všetky bezpečnostné postupy by sa spomalili a skomplikovali. Pokiaľ si počas štartu lietadla alebo pristátia chcete aj tak čítať, môžete si rozsvietiť nad sedadlom lampičku alebo sa len pohodlne usaďte a užívajte si zázrak lietania pohľadom z okienka.

Prečo sa dvíha roletka na okne?

Rovnako, ako pri zhasnutí svetla na palube lietadla, ide o bezpečnostný pokyn. Ak by totiž nastala núdzová situácia, je potrebné, aby mali cestujúci i posádka lietadla prehľad o okolnostiach v exteriéri. Pri potenciálnej evakuácii sa ráta každá sekunda, preto je dôležité reagovať na neočakávané udalosti naozaj rýchlo a nasmerovať cestujúcich k správnym núdzovým východom.

Prečo sa polieva lietadlo?

Je to kvôli námraze. Pri lietadle nestačí bežná škrabka ako pri aute, preto prichádza na rad ťažšia technika. Námraza, rovnako aj sneh či ľad, sú na lietadlách nebezpečné, pretože dokážu meniť aerodynamické vlastnosti lietadla a pri vzlete môžu spôsobiť dokonca stratu vztlaku, čo v najhoršom prípade môže viesť k ohrozeniu bezpečnosti letu. Preto sa námraza pred vzletom nesmie podceniť. 

Najčastejšie sa lietadlo musí odmrazovať pri teplotách v rozmedzí nula až mínus päť. Pri nižších teplotách už námraza nie je taká častá. Vďaka špeciálnej tekutine sa námraza a zvyšok snehu z povrchu lietadla odstránia, navyše sa aplikuje počas procesu aj ochranná vrstva, ktorá pri takom počasí chráni stroj ešte skôr než odštartuje. Vo vzduchu sa potom lietadlo odmrazuje samo. 

"V lete vás takáto situácia pravdepodobne nestretne, ale kto vie, počasie je niekedy nevyspytateľné. Rozhodnutie o tom, či je potrebné lietadlo odmraziť, je plne v právomoci kapitána a posádky lietadla," prezrádila hovorkyňa. Sú však aj výnimočnejšie prípady, kedy je lietadlo naopak kropené vodou. Je to najmä pri prvom, tzv. inauguračnom lete, okrúhlom výročí, odchode pilota do leteckého dôchodku alebo pri poslednom lete lietadla. 

"Pri takom okamihu ide o oslavu, slávnostný akt, kedy sa k lietadlu zídu dve hasičské autá. Spoločne potom vytvoria vodnú bránu, pod ktorou lietadlo prejde. Vodnú slávobránu sme mohli vidieť napríklad pri začatí priamych letov z Bratislavy do albánskej Tirany tento rok v polovici júna," spomenula Pavlíková.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok