ROZHOVOR: Pri plávaní je alkohol veľmi nebezpečný, tvrdí vodný záchranár. Ako sa správať pri vode?

ta3/Alžbeta Múcsková
12.7.2023 14:18

S obdobím horúčav a leta prichádza aj čas, keď ľudia navštevujú kúpaliská, jazerá či moria. Každoročne však tieto návštevy sprevádza nejedna tragédia. Ako sa správať pri vode? Ako pomôcť topiacemu sa človeku? Kedy treba zavolať lekára? Aj tieto otázky nám zodpovedal Marek Marcinčin zo školiaceho centra Vodnej záchrannej služby SČK.

ROZHOVOR: Pri plávaní je alkohol veľmi nebezpečný, tvrdí vodný záchranár. Ako sa správať pri vode?
TASR - Roman Hanc

V rozhovore sa dočítate:

  • ako sa bezpečne správať pri vode,
  • ako chrániť svoje deti,
  • prečo by sme nemali kombinovať alkohol a plávanie, 
  • čo robiť, keď sa niekto topí,
  • kedy volať lekára.

Každoročne príde niekoľko ľudí pri letnom kúpaní o život. Existujú nejaké preventívne zásady správania sa na kúpaliskách či pri jazerách, ktoré by tomu mohli zabrániť?

Najviac utopení vzniká v súvislosti s takzvanými rizikovými skupinami, medzi ktoré patria deti, teenageri a ľudia so zdravotným postihnutím. V letnom období sa ďalej jedná o ľudí pod vplyvom alkoholu a aktivity spojené s rybárstvom. V neposlednom rade ide o nebezpečenstvo veľkých teplotných rozdielov medzi teplotou vyhriateho organizmu a teplotou vody.

Zodpovednosť rodiča

Plávanie a kúpanie môže byť nebezpečné ako pre dospelých, tak i pre deti. Čo by mal robiť rodič, aby zabezpečil bezpečnosť svojho dieťaťa vo vode?

Aj napriek tomu, že kúpaliská a bazény sú pod kontrolou vodných záchranárov, rodič je povinný mať kontrolou nad svojim dieťaťom. Ak už nie je v jeho tesnej blízkosti vo vode, mal by mať minimálne zrakový kontakt. Otvorené vodné plochy na Slovensku zväčša strážené nie sú. Pri nich je úplná zodpovednosť na rodičovi.

Slováci navštevujú kúpaliská, jazerá, i moria v Chorvátsku či Bulharsku. Ktoré z týchto vodných plôch sú pre ľudí bezpečnejšie a prečo?

Určite Bulharské pláže, kde je vodná záchranná služba na svetovej úrovni. Pláže Slnečného pobrežia a podobných lokalít sú pod neustálou kontrolou záchranárov, ktorí zameriavajú maximálnu pozornosť na prevenciu a koordinujú dovolenkárov najmä pri zmenách počasia. Chorvátsko je v tomto smere horšie, no závisí to od lokality.

Alkohol a plávanie

Mnoho mladých ľudí spája návštevy vodných plôch s oslavami a alkoholom. Je požívanie alkoholu a následné plávanie nebezpečné?

Je to jeden z najväčších faktorov utopenia. Alkohol je nebezpečný, pretože sa spája so stratou zábran a následným precenením schopností a taktiež pre to, že po jeho požití sa rozťahujú cievy, no pri vstupe do studenej vody dochádza k ich zúženiu a následne k strate vedomia.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok