Kvalitná hudba i pikantné diskusie. ta3 strávila deň na najväčšom festivale Maďarov na Slovensku

ta3/ Kristína Górova, Nicolette Ftáčková
18.7.2023 06:00

Najväčší letný festival Maďarov žijúcich na Slovensku. Gombasecký letný tábor sa každý rok koná v lone prírody, neďaleko rovnomennej jaskyne a ponúka bohatý program pre všetky vekové kategórie. Hudba, chutné jedlo, hry, workshopy, zaujímavé a miestami "štipľavé" diskusie boli neoddeliteľnou súčasťou festivalu, ktorý si užila aj ta3.

Kvalitná hudba i pikantné diskusie. ta3 strávila deň na najväčšom festivale Maďarov na Slovensku
Facebook/Gombaszögi Nyári Tábor

Organizátora festivalu Gábora Nászalya sme sa opýtali aj na financovanie podujatia a či sa im zvýšili náklady. 

Festival v minulosti disponoval aj peniazmi z maďarskej vlády prostredníctvom Fondu Gábora Bethlena. Z čoho je financovaný v súčasnosti?

Festivalová infraštruktúra bola financovaná zo zdrojov Nadácie Gábora Bethlena. Samotný program financujeme z kultúrnych zdrojov a predaja vstupeniek.

Ako sa zvýšili finančné náklady na organizáciu a odzrkadlil sa nárast aj na cene vstupeniek?

Náklady sa, samozrejme, zvýšili, keďže máme vysokú mieru inflácie. Spolupracujeme s desiatkami dodávateľov, takže tie externé služby stoja viac ako predtým. Taktiež sa zvýšili aj honoráre vystupujúcich. Ceny vstupeniek sme však zvýšili iba zhruba o 10 percent, napriek tomu, že náklady sa nám zvýšili až o 30 percent.

Vo videu nižšie nám odpovedal aj na to, čo znamená festival pre maďarskú komunitu, a akí politici v minulosti navštívili Gombasek:

Stretnutie s priateľmi a zaujímavý program

ta3 sa zaujímala aj o názory návštevníkov. Pýtali sme sa, čo pre nich festival v Gombaseku znamená a čo sa im najviac páčilo. 

Emma, 21

Môžeme stráviť čas s priateľmi, keďže inak nemáme veľa príležitostí. Páčia sa mi zaujímavé programy, boli sme tiež vytvárať malé náušnice a pochodili sme koncerty.

Vivien, 22

Festival pre mňa znamená stretnutie s kamarátmi. Cením si aj programy. Najviac sa im páčila hojdačka nad areálom. Super bolo, aj keď sme sa šmýkali na zipline.

Kristína, 24

Na festival som chodila od 18. rokov, a to päť ročníkov po sebe. Potom som si dala menšiu pauzu a teraz to je pre mňa nostalgické. Festival je o súdržnosti, predsa len to nie je Sziget alebo Balaton Sound, je to také viac rodinné. Človek sa tu cíti slobodne. Najviac sa mi páčila kresťansky orientovaná prednáška.

Viktor, 23

Festival je jeden z mojich najobľúbenejších, sme tu dobrá komunita, všetci sú otvorení. Najviac sa mi páčia koncerty, okrem nich aj tento „chill“, ktorý tu panuje.

Ádám, 23

Ja som prišiel kvôli tomu, aby som mohol byť chvíľku s priateľkou, ktorá odchádza do Ameriky na mesiac, a tiež s kamošmi. Najviac sa mi páčil koncert kapely Bëlga.

Prejdite sa areálom festivalu. Vďaka krátkemu videu sa ocitnete priamo medzi návštevníkmi.

Pohodovú náladu festivalu môžete navnímať aj prostredníctvom nižšie priložených videí:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok