Kvalitná hudba i pikantné diskusie. ta3 strávila deň na najväčšom festivale Maďarov na Slovensku

ta3/ Kristína Górova, Nicolette Ftáčková
18.7.2023 06:00

Najväčší letný festival Maďarov žijúcich na Slovensku. Gombasecký letný tábor sa každý rok koná v lone prírody, neďaleko rovnomennej jaskyne a ponúka bohatý program pre všetky vekové kategórie. Hudba, chutné jedlo, hry, workshopy, zaujímavé a miestami "štipľavé" diskusie boli neoddeliteľnou súčasťou festivalu, ktorý si užila aj ta3.

Kvalitná hudba i pikantné diskusie. ta3 strávila deň na najväčšom festivale Maďarov na Slovensku
Facebook/Gombaszögi Nyári Tábor

Maďarská Pohoda. Spojenie, ktoré prischlo najväčšiemu festivalu Maďarov žijúcich na Slovensku - Gombaseckému letnému táboru. Toto podujatie je obľúbeným miestom maďarskej komunity. Každoročne sa ho zúčastní množstvo ľudí naprieč všetkých generácií, ktorí si chcú vychutnať čas strávený s kamarátmi v obklopení krásnej prírody, dobrej hudby a chutného jedla. 

Tohtoročné podujatie sa konalo od 11. do 16. júla a pritiahlo tisícky návštevníkov, hudobné esá aj známe tváre verejného života. Redakcia ta3 si festival nenechala ujsť a čitateľom prináša reportáž z Gombaseckého letného tábora. 


Festivalová klasika

Tak, ako na každom dobrom letnom festivale, ani tu nechýbali klasické dobroty ako hot-dog, langoš, podplamenníky, hranolky či hamburger. Na svoje si prišli aj ľudia s intoleranciami, či vegetariáni a vegáni.

Ceny sú oproti najväčšiemu festivalu na Slovensku o niečo priaznivejšie. Kým na Pohode návštevníci za langoš zaplatilli v priemere 6 až 7 eur, na Gombaseckom letnom tábore to bolo v priemere od 3,50 do 5,50 eur. Obľube sa tešili aj palacinky, ktoré sa začínali na cenovke od 4,50 eur.

O pitný režim sa okrem vody či minerálky starali najmä kofola a pivo. Za veľkú kofolu či pivo zaplatili návštevníci 2,50 eur. Vhod padlo aj doplnenie energie kofeínom. Espresso sa pohybovalo na cenovke 1,80 eur, za ostatné kávy si návštevníci museli pripraviť aspoň 2 eurá.

Tvorivé dielne

O program sa návštevníkom festivalu postarali aj tvorivé dielne. Na svoje si prišli malí i veľkí. Mohli ste si vyrobiť šperky, sviečku, hrnček, bio rastlinný krém či maľovať v skupinách. Všetko za sprievodu odborníkov, ktorí vám radi všetko vysvetlili.

Hviezdy maďarskej hudobnej scény

Čo by bol to bol za festival bez kvalitnej hudby? Pódiá zaplnili zvučné mená maďarskej hudobnej scény. Najväčším ťahákom piatkového večera bol Azahriah, mladý spevák, ktorý verejnosť zaujal pesničkami Introvertált dal alebo Mind1.

Karmen Pál Baláž, finalistka československej verzie súťaže Superstar, bola jedným z hlavných interpretov sobotného večera. Po nej nasledovala ďalšia hviezda maďarského hudobného priemyslu - Rúzsa Magdi, ktorá sa preslávila hitmi ako Tejút, Érj hozzám či Mona Lisa. 

Pikantné diskusie

K bohatému festivalovému programu neodmysliteľne patria aj diskusie a prednášky. Na viac ako desiatich rôznych pódiách vystúpili odborníci, umelci, spisovatelia, cestovatelia, športovci či popredné tváre politickej scény.

O rodinnom dedičstve, ktoré je späté so životným dielom jej slávneho otca, porozprávala Lucia Molnár Satinská. O vízii strednej Európy v Európskej únii diskutovali europoslankyňa Miriam Lexmann a predseda zahraničného výboru maďarského parlamentu Zsolt Németh. Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Peter Balík porozprával o rozvoji južného a východného Slovenska.

Spýtaj sa kňaza

Kde je Boh, keď je svet v problémoch? Aj na túto otázku odpovedali rímskokatolícki, evanjelickí a reformovaní kňazi, ktorých prítomní grilovali nevšednými otázkami. Jednou z takých bola aj otázka, kde bol Boh, keď  v 18. storočí došlo v Portugalsku k zemetraseniu, po ktorom nasledovali požiare a vlny cunami. O život vtedy prišli desiatky tisíc nevinných ľudí.

"Možno to bude zvláštna odpoveď, ale ja sa spýtam. Od čoho zachránil Boh tie tisícky ľudí? Od akého utrpenia, od akých ťažkostí a problémov ich zachránil? To my nevieme. Ale je ozaj ťažké hľadať racionálnu odpoveď, prečo ich konkrétne v tomto prípade Boh nezachránil," odpovedal rímskokatolícky kňaz Patrik Balázs.

Vieme dobre sexovať?

Zaujímavú diskusiu rozvírili aj tri sexuálne psychologičky počas prednášky s kontroverzným názvom Vieme dobre sexovať? Hovorili aj o prípadoch z praxe, čo zvykne najviac trápiť počas intímneho styku mužov a čo ženy. Prečo je intimita vo vzťahu dôležitá, a že komunikácia je alfou a omegou dobrého sexu.

Nie každému sa však ľahko hovorí o týchto veciach a väčšinou tomu predchádza nejaký psychický blok z detstva či z minulých vzťahov. "Je potrebné sexuálne sebapoznanie a až potom sa človek môže otvoriť. Dôležitá je aj párová komunikácia. Nefunguje to tak, že k nám prídete s partnerom, ktorý má v tomto problém a poviete: napravte ho. Nikdy to nie len chyba toho jedného," uviedli počas prednášky.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok