ROZHOVOR: Extrémne teplá sužujú Slovákov. Ani klimatizácia nie je najšťastnejším riešením

ta3/Lenka Klobučníková/Denis Dufala
13.7.2023 17:34

Slováci pociťujú zmeny klímy v podobe extrémnych horúčav. Výrazné sú aj odchýlky teplôt vzduchu za krátke obdobie. Preto sme sa v rozhovore s obvodnou lekárkou Janou Tuchyňovou rozprávali o negatívnych vplyvoch horúčav na ľudský organizmus.

ROZHOVOR: Extrémne teplá sužujú Slovákov. Ani klimatizácia nie je najšťastnejším riešením
MUDr. Jana Tuchyňová

Prečo nás to zaujíma: Je potrebné preventívne predchádzať zdravotným ťažkostiam, ktoré v spojitosti s extrémnym a zvláštnym počasím prichádzajú. Ľahostajnosť môže mať v tomto čase nepríjemné zdravotné následky.

V rozhovore sa dozviete:

  • ako predchádzať negatívnym vplyvom tepla na človeka
  • s akými problémami chodia Slováci za lekármi
  • kedy je najbezpečnejšie vychádzať von

V súčasnosti vnímame extrémne teplá. Kedy by rodiny s deťmi nemali chodiť von? Ako sa chrániť pred vysokými teplotami a kedy odporúčate vychádzať na priame slnko? 

Pobyt vonku počas horúčav sa neodporúča nielen malým deťom ale ani dospelým, a najmä starým ľuďom. Vhodné je ísť von ráno zhruba do 10. hodiny alebo podvečer okolo 16. až 17. hodiny. Najlepší je pobyt v tieni, napríklad v parku, lese, záhrade a na krytej terase. Potrebné je aj primerané oblečenie, najlepšie vzdušné, bavlnené a nezabúdať na pokrývku hlavy - či už šiltovku alebo klobúk. Taktiež nesmieme zabúdať na dostatočný prísun tekutín.

Množstvo ľudí sa stretáva s rôznymi formami úpalu. Ako pri ňom postupovať?

V tomto prípade je potrebné uložiť človeka na chladné a vetrané miesto, prípadne ho aj vyzliecť a podávať mu chladné tekutiny. Jednou z možností je aj umývanie vlažnou vodou. V ťažkých prípadoch odporúčam vyhľadať lekára.

Pri kolapse je potrebné postihnutého uložiť do vodorovnej polohy - ľahu na chrbát a zdvihnúť mu dolné končatiny, čím sa zlepší prietok krvi mozgom. Aj po prebratí je vhodné nechať ho ležať, neskôr pomaly posadiť a až po niekoľkých minútach postaviť. Je potrebné podať aj tekutiny, najlepšie čistú vodu.

Aký vplyv má teplo na ľudské telo?

Pri pobyte v teplom prostredí sú ľudia unavení, ospalí, často podráždení, trpia bolesťami hlavy, búšením srdca, môžu im tŕpnuť končatiny. V ťažších prípadoch prichádza až ku kolapsom. Najmä pri dlhšom státí, napríklad na zastávke a v prostriedkoch hromadnej prepravy, v kostole. Teplo tak spôsobí vazodilatáciu ciev na dolných kočatinách, čím sa zníži prietok krvi mozgom, čo sa prejaví spavosťou, závratom, zahmlievaním, pred očami, pocitom na odpadnutie, a neskôr príde aj ku krátkodobej strate vedomia, človek „odpadne“.

Už pri prvých príznakoch je potrebné, pokiaľ je to možné, uložiť postihnutého do polohy ležmo a zdvihnúť mu dolné končatiny, ak to nie je možné, je vhodné aby si čupol, čím sa zvýši odpor v cievach dolných končatín a lepšie sa prekrví mozog.

U malých detí sa často vyskytujú vplyvom tepla aj kožné prejavy ako vyrážky - potničky ale aj „vypareniny“ najmä v oblasti kožných záhybov.

Aká by mala byť prevencia pred teplom?

Najdôležitejšie je vyhýbať sa teplým priestorom, ak je to nevyhnutné je potrebné zabezpečiť dostatočný prísun tekutín, vhodná je čistá voda, dojčenská voda, minerálna voda s nízkou mineralizáciou. Nie je vhodná káva, čierny čaj, ani sladené nápoje. Dieťa do jedného roku by malo vypiť zhruba 150 ml vody na jeden kilogram hmotnosti, od roku do šiestich rokov je to 120-150ml na jeden kilogram hmotnosti. Od šiestich do 12 rokov 70-100 ml na kilogram hmotnosti, 12 až 18 rokov 50 ml na kilogram a dospelí 20 až 45 ml na kilogram. Do príjmu tekutín sa nepočíta, mlieko, polievky, ovocné a zeleninové šťavy, káva ani čierny čaj. Je vhodné primerané oblečenie a pri pobyte vonku pokrývka hlavy.

Prichádzajú za vami pacienti s nevoľnosťou alebo s inými problémami, ktoré súvisia s teplom? 

Najčastejšie sa stretávam s deťmi po kolapsoch v teplom prostredí. Čo sa týka malých detí, tie prichádzajú najčastejšie s kožnými problémami.

Väčšina ľudí sa chce vyvarovať teplu zotrvaním v interiéroch. Môže človek vážne ochorieť z klimatizácie?

Vhodný rozdiel teploty v interiéri je o päť až sedem stupňov Celzia nižší ako vonkajšia teplota. Optimum v miestnosti je 23 až 25 stupňov Celzia. V extrémnych horúčavách aj 26 až 27 stupňov Celzia. Nie je vhodné mať klimatizáciu v prevádzke v miestnosti s malými deťmi, chladný vzduch tiež nemá prúdiť priamo na človeka.

Následkom nevhodného používania klimatizácie ľudia často trpia problémami zo strany pohybového aparátu. Prejavuje sa najmä stuhnutím, bolesťou svalov, kĺbov, krčnej chrbtice, ramien a bolesťami hlavy. Časté sú aj príznaky zo strany dýchacích ciest, vysušená sliznica, nádcha, kašeľ ale aj infekcie horných dýchacích ciest. Pri nedostatočnej údržbe sa často šíria aj patogénne baktérie, ktoré môžu spôsobiť aj závažné ochorenia. Z toho dôvodu je nutná pravidelná odborná údržba klimatizácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok