Dôležité je neobísť človeka a pomôcť mu. Horúčavy by nemali podceňovať ani seniori

ta3 TASR
13.7.2023 11:13

Ľudia by mali byť všímaví k svojmu okoliu. "Keď vidia niekoho ležať na slnku, je dôležité neobísť tohto človeka, pristaviť sa pri ňom, opýtať sa, či je v poriadku a či niečo nepotrebuje," povedala riaditeľka občianskeho združenia Vagus, Alexandra Kárová.

Horúčavy ešte porastú, meteorológovia v niektorých okresoch zvýšili výstrahy
TASR/Jaroslav Novák

Prípadne mu môžu podľa nej zabezpečiť čistú vodu, aby mal dostatok tekutín, alebo mu pomôcť presunúť sa do tieňa. "Ak človek nereaguje, tak určite treba zmobilizovať sanitku alebo mestských policajtov," doplnila Kárová.

Upozornila na to, že rovnako ako aj v zime sa ľudia bez domova nemajú kam schovať pred mrazom, ani v lete sa nemajú kam schovať pred slnkom. "Mnohí z nich sú dehydrovaní, majú prehriaty organizmus alebo majú popáleniny od slnka," ozrejmila.

V ohrození sú ľudia bez domova

Ľudia bez domova musia podľa nej celý deň niekde prečkať pred tým, ako napríklad pôjdu do nocľahárne. "Možností schovať sa niekde v tieni alebo sa ochladiť je málo," podotkla. Tiež je podľa nej málo denných centier či nocľahární nielen v Bratislave, ale aj na Slovensku.  

"My sa vieme schovať doma. Človek keď príde, tak si napríklad dá studenú sprchu, ochladí sa," ozrejmila s tým, že ľudia bez domova takéto možnosti nemajú. V ich dennom centre Domec podľa jej slov poskytujú neobmedzený prístup k vode a tiež v rámci terénnej sociálnej práce rozdávajú tekutiny.

Seniori patria počas letných horúčav k najohrozenejším skupinám. Často u nich absentuje pocit smädu, prípadne podcenia silné slnko, čo vedie ku kolapsovým stavom. Upozornila na to lekára z oddelenia dlhodobo chorých nemocnice v Bánovciach nad Bebravou Miriama Šatalová.

Starší ľudia sú najohrozenejšou skupinou

"Najčastejším problémom je nedostatok tekutín najmä v horúcom počasí. Starší ľudia môžu mať problém, že sa sami nedostanú k tekutinám alebo aj preto, lebo jednoducho nemajú pocit smädu. Ak málo pijú, môže im klesať tlak, dochádza k dehydratácii a kolapsu," uviedla Šatalová.

Doktorka odporučila, aby si najmä starší ľudia nosili so sebou fľašu s vodou, prípadne, aby mali doma v každej izbe postavený pohár vody. "To by im vizuálne pomohlo pripomenúť si, že sa majú napiť. Vhodná je čistá voda s citrónom, prípadne chladený čaj. Dôležité je piť počas celého dňa priebežne," vysvetlila.

Horúčavy podľa nej spôsobujú v ľudskom tele celý rad mechanizmov, ktorými sa organizmus snaží ochladiť. Zaťažkávacou skúškou si prechádza hlavne srdcovo-cievny systém. "V snahe udržať si telesnú teplotu organizmus reaguje na horúčavy roztiahnutím periférnych ciev. Srdce potom vynakladá veľké úsilie v snahe udržať krvný tlak, čo ho extrémne zaťažuje," opísala lekárka.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok