Policajného exprezidenta obvinili zo zneužívania právomoci. Očakáva, že súd odmietne obžalobu

ta3 TASR
12.7.2023 16:20

Bývalý policajný prezident Peter Kovařík očakáva, že súd odmietne obžalobu na jeho osobu pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa. Považuje ju za vykonštruovanú. Vyplýva to z jeho reakcie na návrh na podania obžaloby. Poukázal na to, že vyšetrovanie malo byť už dávno zastavené, keďže skutok nie je trestným činom.

"Celé vyšetrovanie bolo vykonané v rozpore so zásadou objektívnosti, zjavne orgánmi, ktoré boli zaujaté. Všetkých mojich 40 návrhov na vykonanie dokazovania bolo odignorovaných. Nezákonnosti dozorového prokurátora kryla generálna prokuratúra a domôcť sa objektívnosti bolo nemožné, som preto rád, že toto bezprávie sa končí a bol by som prekvapený, keby súd takto vykonštruovanú obžalobu neodmietol," uviedol.

Pripomenul priebeh vyšetrovania, hovorí o prieťahoch v konaní a účelovo vykonaných úkonoch. Tvrdí, že svedkovia z úradu inšpekčnej služby sa vyhýbali odpovediam a najmenej v dvoch prípadoch klamali. Dozorujúci prokurátor podľa neho zabránil položeniu všetkých otázok, ktoré smerovali k nezákonnostiam v konaní tímu Diany Santusovej.

"Výsluchy svedkov a znalecký posudok len potvrdili, čo som tvrdil od začiatku. Vyžiadanie zásahovej jednotky bolo protiprávne, jej povolenie rovnako," dodal s tým, že akcia bola spustená účelovo, pretože sa príslušníci inšpekcie a tímu Oblúk dozvedeli o plánovanom začatí trestného stíhania voči nim.

Policajný exprezident čelí návrhu na podanie obžaloby pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti. Podozrivý je zo zmarenia prebiehajúceho zásahu zadržiavania, ako aj vykonania trestnoprocesných úkonov s osobami Matejom Zemanom a Petrom Petrovom. Prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave o návrhu vyšetrovateľa Úradu inšpekčnej služby rozhodne po tom, čo sa s nim oboznámi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok