Konalo sa pojednávanie s Kažimírom. Vypovedal niekdajší šéf NAKA

ta3 TASR/nf
3.7.2023 08:35

V pondelok sa na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku konal dlho očakávaný súdny proces s guvernérom Národnej banky Slovenska Petrom Kažimírom. Uviedol, že nemá záujem o dohodu o vine a treste.

Konalo sa pojednávanie s Kažimírom. Vypovedal niekdajší šéf NAKA
TASR/Jaroslav Novák

Po výsluchu svedka bolo hlavné pojednávanie v pondelok popoludní prerušené. V utorok bude pokračovať čítaním listinných dôkazov.

Guvernéra NBS opätovne obvinili z prečinu podplácania vlani na jeseň. Predtým mu obvinenie zrušila Generálna prokuratúra SR. V apríli vydal sudca ŠTS trestný rozkaz, ktorým Kažimíra neprávoplatne uznal za vinného z podplácania a uložil mu peňažný trest vo výške 100 000 eur.

Svedok Branislav Zurian uviedol vo svojej výpovedi na súde, že "František Imrecze nazval Kažimíra potkanom, ktorý má dobrý nos a vie, čo je dobré a čo zlé".

Vyhľadaj Imreczeho

Ďalej vo svojej výpovedi pokračoval slovami: "Inžiniera Imreczeho som poznal z médií. Keď sa vracal Milan Lučanský z Chorvátska a išiel na výsluch, povedal mi: Vyhľadaj Imreczeho, má dokazy o korupcii ministra financií (pozn.re.: vtedy bol ministrom Peter Kažimír). Rovnako inžinier Čech mi tiež povedal, že má informáciu o korupcii Mikulca."

Stretnutie s Imreczem mu podľa slov svedka sprostredkoval advokát Marián Valko. "Stretli sme sa po smrti generála Lučanského," uviedol Zurian.

Stretnutie vraj podľa neho trvalo asi hodinu a bolo to v kancelárii advokáta Valka. "Mojou prioritou bolo preveriť informácie od Lučanského a Čecha. Imrecze mi rozprával o politike, porovnával vlády. Rozprával o exprezidentovi Kiskovi, Blahovej, Makóovi aj o pánovi Kažimírovi," uviedol Zurian na súde.

Pokračoval s tým, že "pamätám si na jeden telefonát, ktorý mal predo mnou vyšetrovateľ Čurilla. Volal mu Kovařík a Čurilla mu povedal niečo v tom zmysle, že každý niečo rozpráva - niekto meno, priezvisko, niekto aj viac," povedal Zurian počas pojednávania a dodal, že vzhľadom na postavenie a funkciu Kovaříka mu Čurilla odmietol povedať viac.

"Ja som Čurillovi ukázal palec hore, že tak povedal prezidentovi Policajného zboru. Ja som potom odišiel z pozície šéfa NAKA a už neviem ako to bolo dalej," vyhlásil vo výpovedi exprezident NAKA.

Kažimír na záver pojednávania uviedol: "Imrecze videl vo mne prekážku svojho kariérneho rastu. Jeho vzťah ku mne je poznačený tým, že ma chcel v roku 2019 nahradiť ako ministra financií."

Ďalšie hlavné pojednávanie by sa malo konať 20. júla. 4. septembra by mali vypovedať svedkovia - bývalý šéf daniarov František Imrecze, bývalá šéfka finančnej správy Lenka Wittenbergerová, bývalý viceprezident finančnej správy Daniel Čech a Ivana Pašková.

Guvernér NBS Peter Kažimír po skončení pondelňajšieho pojednávania v kauze Mýtnik.

Svedok a niekdajší šéf NAKA Branislav Zurian prišiel na súd, vyjadril sa k pojednávaniu a uviedol, že o obžalovanom skutku nič nevie.

Podľa obžaloby ako minister financií opakovane požadoval od vtedajšieho šéfa finančnej správy Františka Imreczeho, aby okrem iného zabezpečil prednostné vyplatenie nárokov na odmerný odpočet DPH pre viaceré firmy v objeme vyše troch miliónov eur. Imreczemu podľa obžaloby odovzdal úplatok 48 000 eur.

Cíti sa nevinný

Kažimír na hlavnom pojednávaní vyhlásil, že je nevinný. "Obžalobu považujeme za nezákonnú, podanú predčasne a nesúladnú s dôkazmi, ktoré boli vykonané v prípravnom konaní," povedal jeho obhajca Ondrej Mularčík. Skutok obžaloby je podľa neho nelogický a nenadväzuje na dokazovanie. "Je v podstate len akýmsi zbožným prianím niekoho, kto usiluje o to, aby pána Kažimíra zbavil funkcie guvernéra NBS," podotkol. Poukázal na to, že nebolo umožnené posudzovať prípad generálnou prokuratúrou podľa ustanovenia paragrafu 363 Trestného poriadku.

Žiadne daňové údaje neovplyvnil

"Počas výkonu funkcie ministra financií som nikdy neovplyvňoval žiadne daňové konanie v prospech a ani v neprospech žiadneho daňovníka. Nikdy som so žiadnym daňovým konaním nemanipuloval," zdôraznil obžalovaný. Dodal, že Imreczemu žiadne finančné prostriedky neodovzdal. Avizoval, že na otázky bude odpovedať až po výsluchu všetkých svedkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok