ROZHOVOR: Pri plávaní je alkohol veľmi nebezpečný, tvrdí vodný záchranár. Ako sa správať pri vode?

ta3/Alžbeta Múcsková
12.7.2023 14:18

S obdobím horúčav a leta prichádza aj čas, keď ľudia navštevujú kúpaliská, jazerá či moria. Každoročne však tieto návštevy sprevádza nejedna tragédia. Ako sa správať pri vode? Ako pomôcť topiacemu sa človeku? Kedy treba zavolať lekára? Aj tieto otázky nám zodpovedal Marek Marcinčin zo školiaceho centra Vodnej záchrannej služby SČK.

ROZHOVOR: Pri plávaní je alkohol veľmi nebezpečný, tvrdí vodný záchranár. Ako sa správať pri vode?
TASR - Roman Hanc

Ako sa môže človek, ktorý nad sebou stráca vo vode kontrolu a začína sa topiť, pokúsiť o svoju záchranu? Je to vôbec možné?

Je to možné ak je na určitej úrovni plaveckej gramotnosti. Ak dostal kŕče alebo je vysilený, dokáže sa dať do pokojovej splývavej polohy a hlbokým pomalším dýchaním ukľudniť organizmus. Pri neplavcoch je to v podstate nemožné.

Ako by sa mal zachovať človek, ktorý vidí niekoho, kto sa topí?

Ak vidíme takúto situáciu, je našou povinnosťou zasiahnuť. Buď priamo samotnou záchrannou akciou alebo minimálne privolaním adekvátnej pomoci. Pri samotnej akcii je dôležité v prvom rade obetovať pár sekúnd a premyslieť si, čo ide človek robiť. Aj keď pri záchrane života ide o čas, je lepšie najprv zhodnotiť situáciu a následne konať, ako sa bezhlavo pustiť do samotnej záchrany.

Lekárska pomoc

Viete vysvetliť, čo je to sekundárne topenie, ktoré sa môže objaviť po vdýchnutí vody?

Sekundárne topenie je najčastejšie u detí, keď sa pri šantení vo vode, či už samy alebo zavinením inou osobou, napijú vody, ktorá následne vnikne do dýchacích ciest. V prvom momente sa to nejaví fatálne. Po určitom čase, a to už ani nemusí byť vo vode, sa však začne dusiť vodou, ktorú má v pľúcach. Ak máme podozrenie na to, že človek vdýchol vodu, je dôležité bezodkladne vyhľadať lekársku pomoc.

Čo musí človek spraviť po tom, ako zachránil topiaceho sa? Je nutné navštíviť lekára alebo nemocnicu?

Po stabilizovaní topiaceho sa je nutné zavolať lekára. Záchranár poskytuje len predlekársku pomoc, ktorá končí uložením do stabilizovanej polohy. Následne musí prísť lekár, aby vykonal všetky súvisiace vyšetrenia.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok