Titánový dážď, 1800 stupňov Celzia a atmosféra? Vedci našli planétu, ktorá odráža svetlo

ta3 čtk
15.7.2023 00:00

Vedci objavili veľmi zaujímavú planétu, ktorá obieha okolo inej hviezdy ako Slnko. Opisujú ju ako horúcu a o niečo väčšiu ako Neptún. Zdá sa však, že planéta je zahalená do kovových mrakov, ktoré odrážajú väčšinu svetla, ktoré na ne dopadne, späť do vesmíru. Informovala o tom agentúra Reuters.

Titánový dážď, 1800 stupňov Celzia a atmosféra? Vedci našli planétu, ktorá odráža svetlo
Európska vesmírna agentúra (EPA)

Priemer exoplanéty je asi 4,7-krát väčší ako priemer Zeme. LTT9779b obieha veľmi blízko svojej hviezdy - bližšie, než je vzdialenosť Merkúra od Slnka, a 60-krát bližšie ako obežná dráha Zeme. Vďaka prudkému slnečnému žiareniu svojej hviezdy je teplota na jej povrchu asi 1800 stupňov Celzia, čo je viac ako teplota roztavenej lávy.

Malý veľký zázrak

Podľa vedcov je vzhľadom na jej blízkosť zázrak, že exoplanéta má vôbec nejakú atmosféru. Ak by to bolo ako na Zemi, atmosféru s mrakmi na báze vody by už dávno rozmetalo slnečné žiarenie. Vedci sa však domnievajú, že mraky planéty sú kovové, vďaka kombinácii titánu a kremičitanov.

"Dokonca si myslíme, že by mraky mohli kondenzovať do kvapôčok a v niektorých častiach atmosféry by mohol padať titánový dážď," povedal Jenkins.

Vedci študovali planétu pomocou orbitálneho teleskopu CHEOPS Európskej vesmírnej agentúry (ESA).

Unikát

"Žiadna iná planéta podobná tejto nebola doteraz objavená," uviedol astronóm a hlavný autor štúdie Sergio Hoyer z Astrofyzikálneho laboratória v Marseille vo Francúzsku. Podľa astronómky a spoluautorky štúdie Vivien Parmentierovej z observatória na Azúrovom pobreží vo Francúzsku by taká exoplanéta nemala ani existovať, pretože má atmosféru a zároveň obieha tak blízko svojej hviezdy.

"Superreflexná oblačnosť pravdepodobne pomohla zabrániť tomu, aby sa planéta príliš zahriala a bola zbavená svojej atmosféry," povedala Parmentierová. "To je úplne unikátne, pretože všetky ostatné planéty s touto teplotou, ktoré sú dostatočne veľké na to, aby si zachovali atmosféru, sú príliš horúce na to, aby sa na nich vytvorili oblaky, a sú teda tmavé ako uhoľ," dodala.

Zdá sa tiež, že planéta okolo svojej hviezdy rotuje podobne ako Mesiac okolo Zeme, s trvalou dennou stranou obrátenou ku hviezde a trvalou nočnou stranou odvrátenou od nej.

Mimo našu Slnečnú sústavu bolo objavených viac ako 5000 planét, z ktorých mnohé majú výrazne odlišné vlastnosti ako osem planét našej slnečnej sústavy. S pribúdajúcimi výkonnými prístrojmi - v minulom roku bol uvedený do prevádzky vesmírny ďalekohľad Jamesa Webba a v Čile sa stavia extrémne veľký ďalekohľad, čo znamená, že vedcov čakajú ďalšie objavy.

Tu si môžete pozrieť, ako planéta vyzerá, keď obieha svoju hviezdu:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok