Veteránov finálny let. Do vesmíru poslednýkrát odštartovala raketa Ariane 5

ta3 čtk
6.7.2023 09:40

Naposledy do vesmíru odštartovala v noci na štvrtok nosná raketa Ariane 5 európskej spoločnosti Arianespace. Rakety tejto generácie po 27 rokoch nahradí nová verzia, Ariane 6, ktorá ale podľa agentúry Reuters odštartuje najskôr budúci rok.

Veteránov finálny let. Do vesmíru poslednýkrát odštartovala raketa Ariane 5
TASR/AP

Vesmírna derniéra

Nasadenie novej rakety Ariane 6 do prevádzky je pre Európu dôležité okrem iného kvôli prerušeniu spolupráce s Ruskom po ruskej invázii na Ukrajinu. Päťdesiattri metrov vysoká raketa s dvojicou vojenských satelitov odštartovala z vesmírneho prístavu v Kourou vo Francúzskej Guyane v stredu o 19:00 miestneho času (vo štvrtok 00:00 SELČ).

Finálnu - 117. - misiu rakety Arianespace pôvodne plánovala na polovicu júna, kvôli technickým ťažkostiam ju ale odložila. Znovu sa tak stalo 4. júla, tentoraz kvôli zlému počasiu.

Rakety Ariane 5 začali lietať do vesmíru v roku 1996. Odvtedy dostali do kozmu napríklad satelity európskeho navigačného systému Galileo, vesmírny teleskop Jamesa Webba alebo sondu Rosetta, ktorá skúmala kométu Čurjumov-Gerasimenko.

Rakety série Ariane 5 viac ako zdvojnásobili kapacitu svojich predchodkýň Ariane 4, pokiaľ ide o hmotnosť nákladu prepravovaného na obežnú dráhu. Umožnili tak vyniesť na orbit dva veľké telekomunikačné satelity naraz alebo vyslať veľké a ťažké náklady do hlbín vesmíru, uvádza Európska vesmírna agentúra (ESA).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok