Titánový dážď, 1800 stupňov Celzia a atmosféra? Vedci našli planétu, ktorá odráža svetlo

ta3 čtk
15.7.2023 00:00

Vedci objavili veľmi zaujímavú planétu, ktorá obieha okolo inej hviezdy ako Slnko. Opisujú ju ako horúcu a o niečo väčšiu ako Neptún. Zdá sa však, že planéta je zahalená do kovových mrakov, ktoré odrážajú väčšinu svetla, ktoré na ne dopadne, späť do vesmíru. Informovala o tom agentúra Reuters.

Titánový dážď, 1800 stupňov Celzia a atmosféra? Vedci našli planétu, ktorá odráža svetlo
Európska vesmírna agentúra (EPA)

Odráža až 80 percent

"Je to obrovské zrkadlo vo vesmíre," povedal astronóm James Jenkins z Univerzity Diega Portalesa a Centra pre excelenciu v astrofyzike a pridružených technológiách (CATA) v Čile. Jenkins sa na štúdii, ktorú publikoval odborný časopis Astronomy & Astrophysics, podieľal ako spoluautor.

Planéta odráža približne 80 percent dopadajúceho svetla, čo z nej robí najviac reflexívny známy objekt vo vesmíre.

Venuša, ktorá je okrem Mesiaca najjasnejším objektom na nočnej oblohe na Zemi, je najviac reflexívnym objektom našej slnečnej sústavy, zahaleným do jedovatých mrakov kyseliny sírovej. Venuša odráža približne 75 percent dopadajúceho svetla. Zem odráža asi 30 percent.

Spoločná galaxia, ale veľké rozdiely

Exoplanéta, teda planétu, ktorá obieha okolo inej hviezdy ako Slnko, sa volá LTT9779b, a jej hviezda sa nachádza v Mliečnej dráhe, teda v našej galaxii, asi 264 svetelných rokov od Zeme v smere súhvezdia Sochára.

Európska vesmírna agentúra (EPA) Európska vesmírna agentúra (EPA)
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok