Verin muž padol v Čečensku, jej syn na Ukrajine. Bremeno Putinových vojen je obrovské

ta3/KG, RFE/RL
11.7.2023 11:00

Čečensko, Gruzínsko, Sýria či Ukrajina. Putin od príchodu k moci stihol rozpútať viacero konfliktov. Ich dôsledky však nepocítili len ekonomika či medzinárodné vzťahy Ruska. Bremeno vojen nesú najmä rodiny, ktoré v bojoch prišli o najbližších. Jednou z nich je aj Vera Maksakovová, ktorá pre RFE/RL porozprávala svoj príbeh.

Verin muž padol v Čečensku, jej syn na Ukrajine. Bremeno Putinových vojen je obrovské
reprofoto: RFE/RL

Nízke platy

Kuratovo má relatívne nový kostol, ktorý je súčasťou kremeľského programu na vštepovanie tradičných ruských hodnôt občanom. Priemerný plat v tejto časti regiónu je 43 580 rubľov (435 eur) mesačne. Obyvatelia pracujúci pre malé podniky, ako sú kaviarne a obchody s potravinami alebo vo verejnom sektore, zvyčajne zarábajú len 2-tisíc až 35-tisíc rubľov (260 – 350 eur) mesačne. Napriek tomu je región Komi bohatý na prírodné zdroje vrátane ropy, dreva a uhlia. Na východe hraničí aj s autonómnou oblasťou Nenecko, ruskou mekkou zemného plynu, a Chantyjsko-Mansijskom, jednou z najväčších ropných provincií v krajine.

Dedinčania Komi sú lákaní pracovať ďaleko od domova celé týždne alebo mesiace v sektore prírodných zdrojov za relatívne vysoké platy. Nápis na telefónnom stĺpe v Kuratove nabáda obyvateľov za takúto prácu na zmeny na 55-tisíc rubľov mesačne (550 eur).

Na porovnanie, mladí muži, ktorí podpísali zmluvy na službu v ruských ozbrojených silách pred vojnou na Ukrajine, bežne zarábali od 30-tisíc (300 eur) do 60-tisíc (600 eur) rubľov mesačne spolu s bezplatným bývaním alebo príspevkom na bývanie. Celková mzda, ktorú si môžu vziať domov, sa zvyšuje s každým povýšením a každým rokom služby. Zmluvní vojaci majú tiež nárok na množstvo výhod vrátane dotovaných hypoték a bezplatného cestovania. Mnohí vstupujú do služby pre možnosť kúpiť si dom na vládne náklady.

Putin robí niečo pre ľudí?

Aleksandr žil so svojimi tromi mladšími nevlastnými súrodencami, matkou a nevlastným otcom Sergejom v malom dvojizbovom byte, ktorý mal zvlnenú podlahu od vlhkosti a špinavé tapety, ktoré pohltil zub času. Ako však deti rástli, životný priestor sa zmenšoval.

Maksakovová kúpila byt čiastočne vďaka dôchodku, ktorý dostala po smrti manžela Semjona. Snažila sa ušetriť na kúpu bytu pre Aleksandra v najbližšom meste, no ako kuchárka v miestnej škôlke mala s platom 20-tisíc rubľov mesačne (200 eur) problémy.

Putinov nástup k moci sa zhodoval s nárastom cien komodít, ktorý viedol k pravdepodobne najväčšiemu ekonomickému rastu Ruska, čo mu zabezpečilo širokú popularitu. Ruská ekonomika však od začiatku roka 2010 do značnej miery stagnuje v dôsledku rozsiahlej korupcie, vojny a sankcií. A zatiaľ čo Moskva, Petrohrad, Soči a niektoré ďalšie miesta v Rusku sú naďalej zasypávané miliardami v skrášľovacích projektoch, ktoré majú upokojiť niekedy nepokojných obyvateľov miest, veľké časti krajiny, ako je tento kút federácie, zaznamenali iba malé zlepšenie.

Putin v rámci svojej predvolebnej kampane v roku 2018 sľúbil investovať stovky miliárd eur v priebehu rokov do zlepšenia životnej úrovne, najmä pre tých, ktorí zostali pozadu. Národné projekty, ako sa nazývali, boli zamerané na kľúčové oblasti, akými je vzdelávanie, zdravotníctvo a bývanie. Vojna, korupcia a zlé hospodárenie spôsobili, že sa za posledných päť rokov dosiahlo len málo. "Možno, že Putin robí niečo pre ľudí, ale neviem čo," povedala Maksakovová pre RFE/RL.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok