Nezmyselné príkazy pod vplyvom liekov: Zadržaný ruský vojak prezradil, ako fungujú ich velitelia

ta3/nf
7.7.2023 14:50

Zajatý ruský vojak povedal portálu CNN, že jeho velitelia na Ukrajine boli pod vplyvom liekov a vydávali nezmyselné rozkazy, ktoré ohrozovali životy ich mužov.

Nezmyselné príkazy pod vplyvom liekov: Zadržaný ruský vojak prezradil, ako fungujú ich velitelia
Profimedia

Ruský vojak pre CNN povedal, že jeho velitelia by poslali vojakov aj pod mínometnú paľbu, ak sú pod vplyvom liekov.

Sláva tiež opísal skákanie ponad krátery a časti tiel počas ukrajinského ostreľovania, predtým ako ho zajali južne od Bachmutu. Britská stanica CNN vyspovedala Slávu a ďalších dvoch ruských vojakov v prítomnosti ukrajinských vojakov.

Nemali sme morálku

Portál uviedol, že zajatci nevyzerali, že by hovorili pod nátlakom. Nepoužili ich skutočné mená, aby sa vyhli "možným negatívnym dôsledkom po ich návrate do Ruska" a riadili sa usmerneniami Červeného kríža o podávaní správ o vojnových zajatcoch.

Sláva a ďalší vojak Anton povedali, že pred nasadením mali len dva týždne základného výcviku. "Nemali sme morálku," dodal Sláva.

Viaceré správy poukázali na nízku morálku medzi ruskými vojakmi, vrátane listov, ktoré zanechali Rusi na úteku, v ktorých sa podrobne uvádzalo "morálne vyčerpanie" a "zhoršenie" zdravia.

Na kompetentnosť svojich veliteľov sa už predtým sťažovali aj ruskí vojaci. Sláva aj Anton, ktorých naverbovali z väzenia, povedali, že všetko, čo o vojne vedeli, pochádza z ruských médií. Médiá v Rusku sú považované za prísne kontrolované prezidentom Vladimirom Putinom.

Anton tiež opísal, ako sa plánoval zabiť, keď sa k nemu dostali ukrajinskí vojaci, pretože očakával, že bude mučený alebo popravený. "Prepol som pušku do režimu na jeden výstrel a myslel som si, že sa zastrelím. Ale nemohol som," povedal pre CNN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok