Ukrajina tlačí na USA, aby poskytli kazetovú muníciu. Prečo je taká kontroverzná?

ta3/dp, CNN
7.7.2023 16:29

Očakáva sa, že Spojené štáty v piatok oznámia nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu, ktorý bude po prvý raz zahŕňať kazetovú muníciu, uviedli predstavitelia obrany pre CNN.

Ukrajina tlačí na USA, aby poskytli kazetovú muníciu. Prečo je taká kontroverzná?
Profimedia

Prečo je kazetová munícia kontroverzná?

Keďže bomby padajú do širokého okolia, môžu ohroziť civilistov. Okrem toho podľa Medzinárodného výboru Červeného kríža zlyhá 10 až 40 percent munície. Nevybuchnutá munícia potom môže byť odpálená civilnou činnosťou po rokoch či dokonca desaťročiach. Skupina aktivistov Cluster Munition Coalition, ktorá sa snaží zakázať zbrane všade, tvrdí, že potenciálne smrtiaca kazetová munícia stále spí v Laose a Vietname 50 rokov po jej použití.

Organizácia Human Rights Watch v piatkovom vyhlásení uviedla, že Ukrajina aj Rusko doteraz vo vojne zabíjali civilistov použitím kazetovej munície.

"Kazetová munícia zostáva jednou z najzradnejších zbraní na svete. Zabíja a mrzačí bez rozdielu a spôsobuje rozsiahle ľudské utrpenie,“ povedal Gilles Carbonnier, viceprezident Medzinárodného výboru Červeného kríža, na konferencii o munícii vo Švajčiarsku minulý rok.

"Akékoľvek použitie kazetovej munície, kdekoľvek a kýmkoľvek, musí byť odsúdené," povedal Carbonnier. Veľká časť sveta zakázala používanie týchto zbraní prostredníctvom Dohovoru o kazetovej munícii (CCM), ktorý zakazuje aj ich skladovanie, výrobu a presun.

Hoci sa k dohovoru pripojilo 123 krajín, Spojené štáty, Ukrajina, Rusko a 71 ďalších krajín nie. Použitie munície na útoky na nepriateľské jednotky alebo vozidlá nie je podľa medzinárodného práva nezákonné, ale zasiahnutie civilistov zbraňami by podľa Human Rights Watch mohlo predstavovať vojnový zločin.

Kde sa už kazetové bomby používali?

Kazetové zbrane sa podľa koalície Cluster Munition Coalition používali už počas druhej svetovej vojny a odvtedy vo viac ako troch desiatkach konfliktov. USA naposledy použili zbrane v Iraku v rokoch 2003 až 2006, tvrdí koalícia.

Americké sily ich začali postupne vyraďovať v roku 2016 z dôvodu nebezpečenstva, ktoré predstavujú pre civilistov, podľa vyhlásenia amerického ústredného velenia z roku 2017.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok