Ako sa bude vyvíjať ukrajinská protiofenzíva? Toto sú tri možné scenáre

ta3/NF; BBC
7.7.2023 13:17

Ukrajinskí vojaci postupujú pomalým tempom. Darí sa aj napriek tomu Kyjevu v znovuzískavaní svojho územia? A aké sú tri možné scenáre vývoja protiofenzívy? Informuje o tom britský spravodajský portál BBC.

Rusko previezlo ukrajinských vojnových zajatcov do Maďarska. Vojaci pochádzajú zo Zakarpatskej oblasti
TASR/AP

Anestetikum začalo vyprchávať, keď mladý ukrajinský vojak spustil v zadnej časti sanitky tichý nárek. Následnej prechádzal rukami po svojej kyslíkovej maske a začal mrmlať: "Dajte mi moju pušku."

Môžeme prehrať túto hru

"Často sú takíto. Prežili mnoho traumy," povedala doktorka Inna Dymitrová a pohladila vojaka po bledej tvári, keď upadol späť do bezvedomia a sanitka vo vysokej rýchlosti vybočila a smerovala preč od frontových línií juhovýchodne od Záporožia, píše britský spravodajský web BBC.

Mladý vojak sa volal Oleh. Záchranári ho našli v priekope, kde mu časti z vybuchujúceho ruského mínometu spôsobili veľkú dieru na krížoch a pravdepodobne mu prerušili miechu.

"Je stabilizovaný, ale vo vážnom stave. Takých je u nás veľa," povedal doktor Dymitr a vymenoval poltucet ďalších prípadov z posledných dní. Pracuje pre súkromnú pomocnú skupinu MOAS, financovanú Západom.

Pre obete ukrajinskej protiofenzívy je ľahké pochopiť prečo - pri vzácnej návšteve tohto prísne stráženého úseku južného frontu - sa niektorí vojaci a pozorovatelia začínajú pýtať, či je možný prielom, alebo či ruské obranné línie, vybudované a posilnené počas zimných mesiacov, sú jednoducho príliš veľkou prekážkou.

"Bez ďalšej pomoci (Západu) si myslím, že by môžeme prehrať túto hru," povedal ukrajinský námorník Kyrylo Potras, ktorému ruská mína odtrhla ľavú nohu v roku 2020, ale teraz sa vrátil do prvej línie. Potras povedal, že prítomnosť obrovských ruských mínových polí sa ukazuje ako obrovská prekážka. "Tých Rusov je ozaj veľa. Majú veľa protitankových zbraní a raketových systémov," povedal.

Predsa sa jeden mesiac po dlho plánovanom protiútoku nájde množstvo vojakov a expertov, ktorí nesúhlasia s tvrdením vyššie. Usudzujú, že otváracia fáza prebieha podľa plánu a aktívna frontová línia, ktorá sa tiahne hrubým oblúkom viac ako 1000 km od pobrežia Čierneho mora až po severovýchodnú hranicu Ukrajiny s Ruskom, nikdy nebude prelomená takou náhlou rýchlosťou, akú dosiahli kyjevské sily minulý rok.

Reportér BBC Andrew Harding v posledných týždňoch navštívil tri rôzne časti frontu a rozprával sa aj s tamojšími obyvateľmi. Pohľady a názory ľudí na protiofenzívu rozdelil do troch skupín: 

  1. Skupina, ktorá vidí ruské obranné línie ako z plechu,
  2. Skupina, ktorá vidí ruské obranné línie ako drevo, 
  3. Skupina, ktorá si Rusov predstavuje ako sklo.

Plechovú teóriu – poddajnú, ale odolnú – mu prvýkrát načrtol pred viac ako dvoma týždňami unavený zdravotník, ktorého stretol v poľnej nemocnici blízko takmer zničeného donbaského mesta Bachmut.

Táto vojna sa nevyrieši na bojisku

Počas zvýšenej intezity delostreleckej paľby opísal zdravotník narastajúce straty na Ukrajine, a varoval, že Rusko malo dostatok času na prípravu svojej obrany a má príliš veľa vojakov. Dospel k záveru, že zatiaľ čo Ukrajina môže byť schopná zatlačiť frontovú líniu späť, možno dokonca o desiatky kilometrov, zápasila by s tým ako urobiť viac, než len narušiť celkovú strategickú kontrolu Ruska nad východnou a juhovýchodnou Ukrajinou.

"Myslím si, že táto vojna sa nevyrieši na bojisku. Skončí sa to politickou dohodou," povedal zachmúrene.

Drevená teória znamená, že frontová línia s väčšou pravdepodobnosťou "praskne" či sa rozsype, ale neskolabuje. Na poliach a zvlnených kopcoch, ktoré sa tiahnu smerom k Čiernemu moru, sa ukrajinské sily tlačili vpred, hľadali cesty cez mínové polia a útočili na ruské pozície z neočakávaných uhlov. Pomaly, ale vytrvalo, dobyli významné kusy územia a niekoľko dedín a malých miest.

"Som realista, aj keď ma niektorí ľudia nazývajú pesimistom," povedal 36-ročný vojak Artem, keď mu nad hlavou zahučalo ukrajinské lietadlo. Jeho názor bol taký, že morálka ruských vojakov je nízka a že Ukrajina pravdepodobne v nadchádzajúcich mesiacoch urobí nejaké významné prelomy. Nevidel však, ako sa protiofenzíva mení na porážku, ako sa to nakrátko stalo vlani v novembri.

protiofenzíva ISW/BBC

"Médiá a spoločnosť sa ponáhľaju a vždy je podľa nich riešením len najhoršia možnosť," dodal a premýšľal nad tým, čo by bola Ukrajina ochotná obetovať, pokiaľ ide o pravdepodobné obete spojené s vynútením si strategického prelomu na ruských frontových líniách.

Vyhladovať a udrieť

Je dôležité podotknúť, že pochmúrnejšie pohľady na ukrajinskú protiofenzívu majú tendenciu pochádzať od vojakov, ktorí sú najbližšie k frontovým líniám a sú najviac zapojení do bojových operácií.

Môžete namietať, že majú najviac skúseností a najrealistickejšie názory. Je však tiež rozumné poukázať na to, že títo vojaci sú najmenej schopní vidieť väčší obraz vojny, keďže sa zameriavajú na malé časti obrovskej vojenskej operácie.

Teóriu skla vo veľkej miere zastávajú prominentní západní vojenskí analytici ako Mick Ryan a generáli ako veliteľ ozbrojených síl Spojeného kráľovstva Sir Tony Radakin. Podľa ich názoru je protiofenzíva v kurze a v priebehu týždňov či mesiacov sa obrana Ruska rozbije, čo Ukrajine umožní zmocniť sa strategicky významného územia a postúpiť blízko (ak nie až priamo do) Krymského polostrova.

Zástancovia tejto teórie naliehajú na trpezlivosť, nie na pesimizmus. Argumentujú to tým, že nedostatok vzdušných síl na Ukrajine znamená, že nedokáže urobiť zásadné postupy na dosiahnutie zničenia ruského "operačného systému" – teda jeho logistických zásobovacích liniek a veliteľských centier – rýchlosťou, akú by si želala.

Namiesto toho ukrajinské sily používajú na vykonanie úkonov pozemné rakety a zároveň útočia na ruské pozície na čo najväčšom počte miest, aby zničili čo najviac nepriateľskej sily a vybavenia.

"Vyhladovať, uhnať a udrieť," takto opísal stratégiu veliteľ ozbrojených síl Spojeného kráľovstva v parlamente a dospel k záveru, že Rusko už "stratilo takmer polovicu bojovej efektivity svojej armády".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok