Ukrajina tlačí na USA, aby poskytli kazetovú muníciu. Prečo je taká kontroverzná?

ta3/dp, CNN
7.7.2023 16:29

Očakáva sa, že Spojené štáty v piatok oznámia nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu, ktorý bude po prvý raz zahŕňať kazetovú muníciu, uviedli predstavitelia obrany pre CNN.

Ukrajina tlačí na USA, aby poskytli kazetovú muníciu. Prečo je taká kontroverzná?
Profimedia

Stanica CNN minulý týždeň prvýkrát informovala, že administratíva amerického prezidenta Joea Bidena silne uvažuje o schválení transferu kontroverzných zbraní na Ukrajinu, ktorej sily sa snažia dosiahnuť veľké zisky v týždňovej protiofenzíve.

Čo to je a prečo je taká kontroverzná?

Kazetová munícia sú v podstate nádoby, ktoré nesú desiatky až stovky menších bômb, známych aj ako submunícia. Môžu byť zhadzované z lietadiel, odpaľované z rakiet alebo z delostrelectva, námorných zbraní alebo raketometov. Uvoľňujú sa na ploche až do veľkosti niekoľkých futbalových ihrísk, píše portál.

Nádoby sa rozlomia v predpísanej výške v závislosti od oblasti zamýšľaného cieľa a bomby vo vnútri sa rozložia po tejto ploche. Sú roztavené pomocou časovača, aby explodovali bližšie k zemi alebo na nej a šírili šrapnely, ktoré sú určené na zabíjanie vojakov alebo na odstránenie obrnených vozidiel, ako sú tanky.

Aký typ USA dávajú Ukrajine?

USA majú zásoby kazetovej munície známej ako DPICM alebo dvojúčelová vylepšená konvenčná munícia, ktorú už nepoužívajú po jej vyradení v roku 2016. Podľa článku na webovej stránke eArmor americkej armády sú DPICM, ktoré dá Washington Kyjevu, vystreľované zo 155 mm húfnic, pričom každá nádoba nesie 88 bômb. 

Každá bomba má smrteľný dosah približne 10 metrov štvorcových, takže jedna nádoba môže pokryť plochu až 30-tisíc metrov štvorcových, v závislosti od výšky, z ktorej bomby vypustí.

Bomby majú tvarované nálože, ktoré pri zásahu tanku alebo obrneného vozidla "vytvoria trysku, ktorá perforuje kovové pancierovanie," píše sa v článku a dodáva, že na zničenie obrneného vozidla môže byť potrebných 10 alebo viac bômb, ale môže byť potrebný len jeden zásah na znefunkčnenie zbraní obrneného vozidla alebo jeho znehybnenie.

Použili ich už predtým?

Áno, Ukrajinci aj Rusi používali kazetové bomby od invázie moskovských síl vo februári 2022. Nedávno začali ukrajinské sily na bojisku používať kazetovú muníciu z Turecka.

Ukrajinskí predstavitelia však od minulého roka tlačia na USA, aby poskytli svoju kazetovú muníciu, argumentujúc tým, že poskytnú viac munície pre delostrelecké a raketové systémy dodávané Západom a pomôžu znížiť početnú prevahu Ruska v delostrelectve.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok