Do reklamy lejú desiatky tisíc eur. Koľko stoja politické preteky do parlamentných kresiel?

ta3/Denis Dufala
8.7.2023 06:00

Sme svedkami ostrej kampane, do ktorej sa aj prostredníctvom sociálnych sietí tlačia desaťtisíce eur mesačne. Redakcia ta3 zisťovala koľko peňazí tečie do politickej reklamy na jednotlivé profily politických subjektov.

Do reklamy lejú desiatky tisíc eur. Koľko stoja politické preteky do parlamentných kresiel?
TASR/AP/Denis Dufala

Sme rodina

Sme rodina čelí problémom kvôli kauze faciek, predtým však bola silným mlynským kolesom predošlej vlády. Podľa júnového prieskumu agentúry Focus by hnutie získalo 6,1 percent hlasov. Kollárovu rodinu by mohla preskočiť strana KDH, ktorú by volilo šesť percent voličov.

Za posledný mesiac nalialo hnutie do reklamy viac ako 10 tisíc eur. Najviac putovalo do reklamy stranníckeho profilu Sme rodina (pozn. red. takmer deväť tisíc eur), za ňou nasledoval profil Petry Krištúfkovej (pozn. red. bezmála 1100 eur za posledných 30 dní).

  • Sme rodina: FB propagácia – viac ako 11 tisíc eur za posledný mesiac.

Oľano

V posledných parlamentných voľbách boli Oľano najúspešnejším politickým subjektom. Podľa posledných prieskumov Focus by získali šesť percent (pozn. red. rovnako ako KDH). Uviazli tak vo vákuu medzi hnutím Sme rodina zhora, zospodu ich lémuje Dankova SNS.

Koalícia Oľano do reklamy na svoj profil minula viac ako 6,5 tisíc eur.

Tlačové oddelenie Oľano v minulom článku sľubovalo transparetný účet, ktorý je už teraz dostupný na stránke Slovenskej spotiteľne. V súčanosti na ňom disponujú 65 tisíc eurami. "Narozdiel od iných strán, naše hnutie nemá za sebou žiadnych oligarchov a pochybné financovanie. Disponujeme len peniazmi zo štátneho príspevku za výsledky vo voľbách, a nimi budeme financovať aj túto kampaň," pre ta3 tvrdili Obyčajní ľudia v predošlom článku.

  • Oľano: FB propagácia – viac ako 8,4 tisíc eur za posledný mesiac.

Smer-SSD

Profil predsedu strany Roberta Fica bol za posledných 30 dní financovaný v celkovej výške 1100 eurami. Na profil strany Smer-SSD vynaložili zhruba 3000 eur. 

Ficov Smer podľa prieskumu Focus z júna panuje verejnej mienke s 19 percentami. Podľa agentúry Median by mal dosiahnuť 18 percent, no stále by skončil na prvom mieste. Prieskumy pravdepodobne uštedrili členom strany propagačné prázdniny, keďže v poslednom článku sme zistili, že zo slovenských politikov propagoval viac ako 120 platenými príspevkami podpredseda strany Ladislav Kamenický. Za posledných 30 dní však propagoval len sedemkrát.

  • Smer-SSD: FB propagácia – viac ako štyritisíc eur za posledný mesiac.

SASKA

Hnutie SASKA má v prieskume Focus okolo päť percent. V poradí je štvrté, zaostáva tak za SNS aj Oľano a percento ich delí od Aliancie. Sulíková SASKA informovala na straníckom kongrese 22. apríla o tom, že predsedom zostáva Richard Sulík, a že idú vyhrať voľby. Strana prechádza tiež rebrandingom pod vedením Mareka Prchala, ktorý viedol kampaň Andreja Babiša v českých prezidentských voľbách.

"Práve preto v týchto voľbách meníme hru. Sme jediná strana, ktorá by mala riadiť našu krajinu,“ tvrdil Sulík na kongrese.

Na profil Richarda Sulíka vynaložili 2,6 tisíc eur a na Máriu Kolíkovú zhruba 1200 eur.

  • SASKA: FB propagácia – zhruba štyritisíc eur za posledný mesiac.

Strany pod hranicou zvoliteľnosti

ODS sa spoločne s Maďarským fórom dohodli, že do parlamentných volieb pôjdu spoločne.

  • ODS: FB propagácia – viac ako 1100 eur za posledný mesiac.
  • Maďarské fórum: FB propagácia – zhruba tritisíc eur za posledný mesiac.

V súčasnosti nie príliš podarený projekt Mikuláša Dzurindu dosahuje spoločne so stranou Most-Híd 1,7 percent. 

  • Modrí: FB propagácia – zhruba päťtisíc eur za posledný mesiac.

Aliancia

Aliancia sa v prieskumoch verejnej mienky pohybuje na štyroch percentách medzi SASKOU (5 percent) a Demokratmi (3,6 percenta). 

  • György Gyimesi sa objavil na kandidátke Aliancie. Medzi ostatných sledovaných sme ho zaradili, pretože za posledný mesiac vynaložil na propagáciu svojho profilu zhruba 1500 eur. 

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok