Do reklamy lejú desiatky tisíc eur. Koľko stoja politické preteky do parlamentných kresiel?

ta3/Denis Dufala
8.7.2023 06:00

Sme svedkami ostrej kampane, do ktorej sa aj prostredníctvom sociálnych sietí tlačia desaťtisíce eur mesačne. Redakcia ta3 zisťovala koľko peňazí tečie do politickej reklamy na jednotlivé profily politických subjektov.

Do reklamy lejú desiatky tisíc eur. Koľko stoja politické preteky do parlamentných kresiel?
TASR/AP/Denis Dufala

Prečo nás to zaujíma

Sociálne siete sú dlhodobo na muške rôznych organizácií, ale aj politických subjektov. Tie sa snažia propagovať svoje príspevky, vyjadrenia, stanoviská a ďalšie strategické aspekty vytvárajúce priazeň voličov a budovanie pevnej voličskej základne. Zostávajú necelé tri mesiace do parlamentných volieb, a tak jednotlivé politické strany platia za propagáciu svojich profilov nemalé peniaze. Predvolebná kampaň začala dňom vyhlásenia termínu volieb.

  • Prostredníctvom knižnice reklám sme sa zamerali najmä na platformu Facebook (pozn. red. na Slovensku stále populárna sociálna sieť), do ktorej politici lejú desaťtisíce eur. Najvyššiu sumu za posledných 30 dní do reklamy na Facebooku, čo sa týka politického zviditeľnenia, prekvapivo naliali členovia KDH. Nasledovalo Progresívne Slovensko a Hlas-SD. Najmenej prostriedkov vynaložilo Maďarské fórum, Smer-SSD a SASKA. 

Maximálna výška nákladov do politickej kampane jednej strany do Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) sú podľa zákona tri milióny eur. Termín volieb vyhlásil 9. júna predseda NR SR, Boris Kollár, čím odštartoval preteky o parlamentné kreslá. Otázkou zostáva, kedy pritvrdia ostatní.

  • ta3 a Pravda pred voľbami spojili sily. Prinášame pravidelný prehľad preferencií, ktorý si môžete pozrieť nižšie.

Prostriedky, ktoré putovali do reklamy, sme zisťovali z otvorených dát reklamnej databázy, ktorá mapuje jednotlivých inzerentov s nepatrným časovým omeškaním. Redakcia ta3 sledovala dáta k 7. júlu v časovom rozmedzí od 5. júna 2023 do 4. júla 2023. Nie vo všetkých prípadoch šlo o propagáciu konkrétnej strany, ale aspoň jedného predstaviteľa alebo člena politického subjektu. Zamerali sme sa na tých, ktorí za posledných 30 dní minuli aspoň 1000 eur.

Príťažlivé regióny

Najviac vynaložili inzerenti reklamu cielenú na regióny Bratislavy (pozn. red. 32 tisíc eur), Košíc (pozn. red. 25 tisíc eur), Prešova (pozn. red. 24 tisíc eur) a Nitry (pozn. red. 24 tisíc eur). Najmenej financií putovalo do regiónov Trenčína a Banskej Bystrice.

Zahlcovanie reklamou

Najvyšší počet reklám bol zaznamenaný na profiloch Petra Pellegriniho (pozn. red. 168 reklám za posledných 30 dní), ďalej pokračovalo KDH so 154 reklamami a Modrí so 140 reklamami. Najmenej inzeroval Milan Mazurek s jednou reklamou, Mladí SASKÁRI, Ladislav Matejka (SASKA), Simona Petrík (PS).

KDH

Kresťanské hnutie má podľa posledných prieskumov Focusu rovných šesť percent a približuje sa tak ku Kollárovmu hnutiu Sme rodina (pozn. red. podľa prieskumu agentúry Median by KDH získalo 6,6 percent voličov, no stále by bolo za hnutím Sme rodina).

V predošlom článku informovala hovorkyňa KDH Lenka Halamová, že kampaň už vtedy (pozn. red. vo februári) začala a že do kampane pôjdu s transparentným účtom, ktorý je prístupný na podstránke Slovenskej sporiteľne. Peniaze má KDH najmä zo štátneho príspevku, z úveru a od darcov a sympatizantov strany. Disponujú viac ako 160 tisíc eurami.

Hnutie, ktoré vedie prešovský župan Milan Majerský, sľubovalo komplexnú kampaň s prvkami inovatívnosti. Za posledných 30 dní nalialo KDH do svojho profilu viac ako 15 tisíc eur.

Len na profil Milana Majerského šlo z kresťansko-demokratickej pokladnice do reklamy takmer 12 tisíc eur. Profil Martiny Holečkovej bol dotovaný 5,2 tisíc eurami za posledných 30 dní.

  • KDH: FB propagácia – viac ako 32 tisíc eur za posledný mesiac.


Progresívci smerujú hore

Na profil Michala Šimečku vynaložilo Progresívne Slovensko najviac financií za posledných 30 dní. Suma predstavuje viac ako 13 tisíc eur. Na Michala Trubana išlo takmer päťtisíc eur a Martin Hojsík si zaplatil reklamu za takmer dve tisícky eur. Do profilu samotného Progresívneho Slovenska naliali 5,2 tisíc eur.

Progresívne Slovensko (PS) sa podľa posledných prieskumov Focusu drží na treťom mieste s 13,5 percent hlasov (pozn. red. podľa májového prieskumu agentúry AKO by si PS našlo 14,3 percent voličov) a doťahuje sa tak na Hlas-SD (16,3 percent).

V predošlom článku pre ta3 prezradil šéf komunikačného oddelenia PS Radovan Choleva, že "ostrá kampaň sa začne až neskôr". Ich financovanie kampane je zostavené najmä z darov, príspevku od štátu a pôžičiek. Strana disponuje transparentným účtom.

  • Progresívne Slovensko: FB propagácia – viac ako 24,7 tisíc eur za posledný mesiac.

Hlas-SD

Hlas-SD je podľa prieskumnej agentúry Median druhé so 14,1 percentami, kdežto podľa Focusu je stále na druhom mieste za Smerom, no už so 16,3 percentami. Oproti poslednému prieskumu od agetúry Focus si Pellegriniho Hlas poškodil o 0,8 percenta, a tak sa rozdiel so stranou Smer-SSD prehĺbil o 2,7 percent.

Peter Pellegrini – prostredníctvom straníckych peňazí zaplatil reklamu svojmu profilu vo výške viac ako 12 tisíc eur. 

Do stránky Hlas-SD naliali tritisíc eur, do profilu Matúša Šutaja Eštoks zhruba 1500 eur a na Erika Tomáša išlo niečo cez 1000 eur.

  • Hlas-SD: FB propagácia – viac ako 17,5 tisíc eur za posledný mesiac.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok