Moderátor ta3 sa objavil v hoaxovom videu. Už ani konšpirátori nie sú to, čo bývali, hovorí Iliev

ta3/Alžbeta Múcsková
4.7.2023 16:08

Na sociálnej sieti sa objavilo video falošnej inštitúcie LOZ Slovakia. V ňom boli zobrazené zábery z ta3 z relácie V politike s naším moderátorom Rastislavom Ilievom. K nim boli pripojené zábery z ukrajinskej televízie zobrazujúce bitku v štúdiu.

Moderátor ta3 sa objavil v hoaxovom videu. Už ani konšpirátori nie sú to, čo bývali, hovorí Iliev
Facebook/Hoaxy a podvody - Polícia SR

Polícia zvažuje možnosť, že video vzniklo použitím umelej inteligencie, ktorá mala napodobniť hlas moderátora. Zatiaľ čo oba zábery pochádzajú z originálnych vysielaní, ich spojenie a hlasový komentár sú tvorbou konšpirátorov. Komentár navyše nesedí s pohybom úst moderátora.

Divák taktiež rýchlo zistí, že sa nejedná o Ilievov hlas. "Nesedí ani hlas moderátora. Ten mohol byť pridaný do nahrávky práve umelou inteligenciou," napísala polícia, ktorá na dané video upozornila, na sociálnej sieti.

K bitke v ta3 nedošlo

Na video sme sa spýtali aj nášho moderátora. "Umelá inteligencia dokáže byť prospešná, no aj nebezpečná. Niektorí vedci tvrdia, že pri jej používaní môže nastať riziko, že ju nebudeme vedieť pochopiť. A to je aj tento prípad, keď ma autor, navyše veľmi nešikovne a neprofesionálne, spojil s bitkou, ku ktorej v ta3 nikdy nedošlo. I keď posledná Politika pred mojou letnou dovolenkou bola vybičovaná emóciami, Boris Kollár to napokon ustál," uviedol pre ta3.

Aj laik hneď zistí, že sa nejedná o skutočné video. Bitka zo záberov sa odohrala počas zahraničnej debaty Freedom of Speech, kde sa diskutujúci rozprávali o situácii na Ukrajine. Aktérmi boli ukrajinský novinár a proruský politik.

Rastislav Iliev sa vyjadril aj pre políciu: "Doteraz som si myslel, že som už videl všetko. V každom prípade, autor zostrihu nebude najostrejšia ceruzka v peračníku. Mohol sa posnažiť trochu viac, keď ma chcel skompromitovať a zneužiť moje meno. Vo videu totiž nie je štúdio ta3. Ide o štúdio nejakej zahraničnej televízie. Už ani tí konšpirátori, nie sú čo bývali," povedal.

Falošné video

Falošné video hovorí, že v televíznom vysielaní ta3 akýsi známy slovenský lekár v priamom prenose prezradil tajomstvo o srdcovocievnych ochoreniach. Iní hostia tejto fiktívnej relácie či samotní štáb ta3 ho mali následne napadnúť a vyhodiť zo štúdia. Samozrejme, nič také sa v ta3 nestalo a video je iba výplodom fantázie konšpirátorov.

Celé video, ktoré nie je skutočné, si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok