Hoaxy, ktoré vytvorila umelá inteligencia, majú u Slovákov úspech. Nenaleťte im, varuje polícia

ta3 Polícia SR
11.4.2023 15:46

Polícia vyzýva občanov na obozretnosť. Eviduje zvýšený záujem o realisticky pôsobiace obrázky, ktoré vytvorila umelá inteligencia. Tento moderný technologický nástroj môže podľa nej predstavovať bezpečnostný problém. Upozornila na to na sociálnej sieti.

Hoaxy, ktoré vytvorila umelá inteligencia, majú u Slovákov úspech. Nenaleťte im, varuje polícia
reprofoto reddit.com

Policajný zbor upozorňuje, že "moderné technológie prinášajú množstvo výhod, ale aj bezpečnostných rizík, o čom sa verejnosť mohla presvedčiť predovšetkým pri zneužívaní sociálnych sietí ohľadom dezinformácií o pandémii koronavírusu"

Momentálne zaznamenala trend zvýšeného používania umelej inteligencie vo forme vygenerovaného textu či obrázkov. "Princíp v oboch prípadoch spočíva v zadaní “príkazu” umelej inteligencii, ktorá na základe vstupnej informácie vytvorí finálny produkt “ušitý na mieru” používateľa," vysvetľuje polícia. Myslí si, že tvorcovia dezinformácií sa ju budú snažiť použiť na "vytváranie a udržiavanie chaosu v spoločnosti", najmä ak ide o vojnu na Ukrajine či blížiace sa predčasné parlamentné voľby.

Výsledky prieskumu Eurobarometra ukázali, že občania SR "patria k najnáchylnejším veriť dezinfomáciám v Európskej únii". Médiá pred niekoľkými týždňami upozornili napríklad na to, ako Slováci uverili obrázkom, na ktorých je pápež Františiek v štýlovej bielej bunde. Išlo však o výtvor umelej inteligencie, vďaka čomu vygenerový obrázok pôsobil vierohodne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok