Kauzy Borisa Kollára. Od mafiánskych konexií, cez globálnu kauzu až do kresla v parlamente

ta3/Denis Dufala
4.7.2023 13:30

Podnikateľ, prominentný politik a majetný multiotec. Boris Kollár patrí medzi horných 10-tisíc a je zdrojom kontroverzií a káuz, vrátane odvolávania z postu predsedu parlamentu. Tak ako pri iných kauzách politikov, aj v tomto prípade sme sa na tému pozreli hlbšie.

Kauzy Borisa Kollára. Od mafiánskych konexií, cez globálnu kauzu až do kresla v parlamente
TASR - Martin Baumann/Denis Dufala

Miliónové majetky

V roku 2021 mal vtedy najvplyvnejší muž parlamentu príjmy z funkcie takmer 43-tisíc eur. Oproti predošlému roku si tak prilepšil zhruba o 12-tisíc eur. Vlastní dom na thajskom ostrove Koh Samui, chatu v rakúskom mestečku Berg pri slovenských hraniciach, nehnuteľnosť v Dubaji a byt na Malorke (pozn. red. najväčší z Baleárskych ostrovov). Byt má aj na v blízkosti Bratislavského hradu na adrese Palisády 9 a dva domy pri Slavíne.

Ďalší dom má v Hubiciach, okres Dunajská Streda. Susedný dom v danej obci vlastní spoločnosť Goimpex Bratislava (pozn. red. ďalší členovia predstavenstva spoločne s Kollárom podnikajú aj v iných firmách), v ktorej 18 rokov pôsobil ako predseda (pozn. red. do roku 2016). Kollár účinkuje aj v Havana Cafe pri Michalskej bráne v Bratislave a Cafe Milano, ktoré zaniklo v roku 2022. Vedie si aj osobnú zbierku hodiniek, šperkov a umeleckých diel. Auto neuvádza.

Pikantný multiotec

O Kollárovi vieme, že má 11 detí s 10 ženami. Odvolávanie z funkcie mu priniesol incident spred 12 rokov so svojou expartnerkou Barborou Richterovou na Floride. Médiá v minulosti upozornili tiež na jeho komunikáciu s transgenderovou modelkou Paris Nemc. Podobný sexting medzi Borisom Kollárom a inými ženami bol bulvárom medializovaný niekoľkokrát.

Plagiátorstvo

Podozreniu z plagiátorstva pri písaní diplomovej práce okrem Borisa Kollára čelila aj členka jeho hnutia a poslankyňa, ktorá je zároveň aj matkou jedného z jeho detí, Petra Krištúfková. O pochybnom vzdelaní sa v médiách hovorilo aj v prípade ďalšej poslankyne z jeho hnutia – Petre Hajšelovej. Obidve sa však bránili. Faktom však je, že Krištúfková sa po kritike kontaktov s Marianom Kočnerom vzdala funkcie splnomocnenkyne vlády pre rodinu.

Predseda parlamentu písal bakalársku prácu v roku 2013 s názvom Problematika zhodnocovania starých vozidiel v Slovenskej republike. Diplomovú prácu dopísal v roku 2015 na tému Zmena klímy a bioklimatický potenciál cestovného ruchu v oblasti Kysúc. Tituly získal na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici. Bol jedným z ľudí, ktorí mali odovzdať plagiát. Obvinenie odmietol.

Tak ako Andrej Danko, aj Kollár musel vysvetľovať možné plagiátorstvo ohľadom diplomovej práce. V tom čase vyhlásil, že svoje vysokoškolské štúdium druhého stupňa ukončil v súlade so zákonom a nemá sa za čo ospravedlňovať. Kauza bola ukončená Kollárovým odvolávaním z NR SR, svoje postavenie si však udržal.

Kontakt s podsvetím

Diskreditácia Kollárovej povesti ležala niektorým v žalúdku už v roku 2016 (pozn. red. Sme rodina sa v tomto roku dostala do parlamentu so 6,6 percentami hlasov), keď naňho vytiahli fotky z Kuby s členmi podsvetia. Jedným z ikonických momentov Kollárovho života je zaznamenaný na fotografii, na ktorej je zobrazený napríklad člen podsvetia Juraj Ondrejčák prezývaný Piťo (pozn. red. šéf bratislavskej mafiánskej skupiny piťovci. Priznať sa mal tiež k tomu, že dal pokyn na popravu Jána Takáča, šéfa konkurenčnej skupiny takáčovci).

Fotografiu na svojom facebookovom profile zverejnil napríklad šéfredaktor Aktualít Peter Bárdy.

Kontakt mal mať aj s Petrom Steinhübelom alias Žaluďom. K fotke s piťovcami sa Kollár vyjadril takto: "Fotilo sa, tak sme sa odfotili. Ja som nevedel, že on je známy mafián. Ale je mi to úplne jedno. Odfotil som sa s hocikým." To však podľa Tomáša Rajeckého, ktorý bol na fotke tiež, nebola pravda. Už vtedy sa hovorilo o pochovaní Kollárovej politickej kariéry, teraz sa o nej píše v súvislosti s incidentom s jeho expartnerkou.

Pred rokom 2016 boli skúmané listiny, ktoré dokazovali spojenie Kollára s mafiou. Národný bezpečnostný úrad vtedy potvrdil, že boli pravé. V jednom zo skúmaných záznamov sa písalo, že vtedajší boss bratislavského podsvetia Peter Steinhübel využíval na prevoz drog cez hranice aj svojich poskokov, medzi ktorými sa objavilo aj Kollárovo meno. Stanovisko NBÚ však nemalo trestnoprávnu rovinu – Kollár tlak ustál.

Na 23. mieste predstavenej kandidátky hnutia Sme rodina sa objavil aj primátor Prešova Pavel Hagyari – tiež zobrazený na preslávenej fotografii Borisa Kollára s piťovcami z Kuby.

"Nikdy som nebol vekslák. Toto je ďalší hoax. Nikdy som nestál pred Carltonom a netočil som tie peniažky, nikdy som nikomu neurobil ruličku, v tomto som absolútne čistý. Je pravda, že som kupoval valuty, ale nerobil som veksel typu, aký si myslíte, že by som chodil pred Carlton a okrádal ľudí, ktorí vystúpili z autobusu. Ľudia si to myslia, ale nie je to pravda," povedal Boris Kollár v rozhovore pre Denník N.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok