Kauzy Borisa Kollára. Od mafiánskych konexií, cez globálnu kauzu až do kresla v parlamente

ta3/Denis Dufala
4.7.2023 13:30

Podnikateľ, prominentný politik a majetný multiotec. Boris Kollár patrí medzi horných 10-tisíc a je zdrojom kontroverzií a káuz, vrátane odvolávania z postu predsedu parlamentu. Tak ako pri iných kauzách politikov, aj v tomto prípade sme sa na tému pozreli hlbšie.

Kauzy Borisa Kollára. Od mafiánskych konexií, cez globálnu kauzu až do kresla v parlamente
TASR - Martin Baumann/Denis Dufala

"Vyrastal som v chudobných pomeroch. Otec od nás odišiel, keď som mal dva roky, žili sme v malom byte, mama s bratom spávali v jednej izbe a ja s babičkou v druhej," písal v minulosti Boris Kollár na oficiálnej webstránke svojho hnutia.

Prečo nás to zaujíma

Boris Kollár je bezpochyby od parlamentných volieb v roku 2020 jedným z najvplyvnejších politikov. Od začiatku svojej politickej kariéry bol kontroverznou postavou vo viacerých sférach, a napriek kauzám sa stal mocným mužom. Pozreli sme sa preto na to, čo mohlo jeho profesionálnu kariéru pochovať, no napriek tomu to ustál.

Zámorské firmy

Predseda hnutia Sme rodina musel čeliť podozreniam z pochybného podnikania so schránkovými firmami. Podobné schránky mali využívať schémy, ktoré sa zvyknú používať aj na pranie špinavých peňazí. Kollár v reakcii na podozrenia uviedol, že firma, ktorej predal podiel, "nemusí byť podozrivá len preto, že je z Cypru" a celú kauzu komunikoval veľmi rozsiahlo.

Jedným z podozrivých príkladov bola slovenská firma Borisa Kollára s názvom BSSC (pozn. red. ponúka tiež konzultačnú a poradenskú činnosť v oblasti podnikateľských aktivít. Podozrivé sú tiež účtovné závierky tejto spoločnosti), kde je v súčasnosti spoločníkom cyperská firma Strooton (pozn. red. ktorej šéfovala anguillská spoločnosť Dartmore Corporate Directors Ltd, ktorá je spomenutá v globálnej kauze Panama Papers). Tieto spoločnosti ovládala panamská advokátska kancelária Mossack Fonseca. Šéf Strootonu Geoffrey Magistrate bol tiež podozrivý z prania peňazí a spájaný so spoločnosťou Mossack Fonseca.

Na adrese 14 Pelican Drive v americkom Fort Lauderdale obchodoval istý Boris Kollár s dvoma spoločnosťami. Jedna z nich niesla názov Kollar Florida LLC, druhá BJ Investments Florida LLC. Na tej istej adrese stojí miliónová vila, v ktorej pravdepodobne býval aj šéf slovenského parlamentu. Spoločnosti, v ktorých Kollár vystupuje, sú v súčasnosti podľa floridského registra neaktívne.

Médiá v minulosti tiež informovali o predaji Kollárových domov na Floride v USA. Podľa jeho slov vily najskôr výhodne kúpil a následne vyčkal na príležitosť, keď ceny nehnuteľností porastú. Kúpiť ich mal v hodnote 4,3 milióna dolárov, na ktorých údajne predajom získal 8,2 miliónov dolárov. Okrem nehnuteľostí mal podľa niektorých médií mať v Amerike aj biznis s požičovňou áut, čomu tiež môže nasvedčovať činnosť firmy Snap Leasing, v ktorej vystupujú mená Boris Kollar a Joe Levy.

So žiadosťou o reakciu sme oslovili tlačové oddelenie Sme rodina. Zareagovali následovne: "Takto z hlavy vám na to nedokážeme odpovedať". Redakcia ta3 poslala aj e-mail s požiadavkou, aby reagovali ešte v priebehu pondelka (3. júla), no na naše otázky doteraz neodpovedali.

Zákazky so štátom

V auguste 2020 uzavrela akciová spoločnosť Radio 240-tisícovú zákazku na reklamu so štátnou firmou Tipos. Radio a. s. patrí Borisovi Kollárovi. Ten ešte vtedy pre médiá tvrdil, že Fun Rádio získalo túto zmluvu legitímne a presne tak, ako jedno z viacerých rádií. Faktom je, že zmluvu s Tiposom uzavreli aj televízne stanice ako Markíza, RTVS či ta3.

Reklamu Tiposu robila Kollárova spoločnosť Radio a. s. aj koncom roka 2022. Zákazka na reklamu bola vo výške 222-tisíc eur.

Vtedajšia šéfka rezortu informatizácie Veronika Remišová mala vydať pokyn, aby jej úradníci zastavili nové uzatváranie zákaziek s Fun rádiom a firmami, v ktorých figuruje Boris Kollár alebo iní politici ako koneční užívatelia výhod.

Za viac ako 200-tisíc ponúkla Kollárova spoločnosť vysielací čas aj Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre – zmluva bola uzatvorená začiatkom minulého júna tohto roku. V centrálnom registri sú desiatky podobných zmlúv – medzi štátom a Kollárovými rádiami. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok