Veľká politika, veľké majetky. Čo vlastnia najvyšší predstavitelia Slovenska?

ta3/Denis Dufala
19.6.2023 18:09

Verejní funkcionári sú podľa zákona povinní priznávať svoje príjmy a majetky odkedy sa ujali výkonu funkcie. Porovnávali sme, ako sa menili majetkové priznania najvyšších predstaviteľov Slovenska a čo všetko vlastnia.

Veľká politika, veľké majetky. Čo vlastnia najvyšší predstavitelia Slovenska?
TASR

Prečo nás to zaujíma

Vplyvní ľudia, ktorí riadili štát minimálne od posledných volieb v roku 2020, opäť zabojujú o kreslá v parlamente. Čo všetko sa v ich priznaniach zmenilo? Koľko zarábajú a plnia si aj iné funkcie? Keďže demokracia je krehké štátne zriadenie, treba kontrolovať jej stav. Tu sú naše zistenia.

  • Najnovšie oznámenia verejných funkcionárov sú dostupné za rok 2021. Sledovať budeme aj zmeny v priznaniach politikov za rok 2022, a to po ich zverejnení.

Peter Pellegrini

Za rok 2021 priznal bezmála 37-tisíc eur z funkcie v parlamente. V roku predtým zarobil skoro o 13-tisíc eur viac, a ak sa presunieme späť do roku 2019, zarobil 68-tisíc eur. V poslednom dostupnom dokumente NR SR Pellegrini priznal vlastníctvo bytov v Banskej Bystrici a v Bratislave. V Banskej Bystrici je byt v katastri napísaný na jeho rodinu, v Bratislave na Zuckermandeli je písaný priamo naňho. Rovnako tak aj chata v chatárskej oblasti Králiky v blízkosti lyžiarskeho strediska Ski Skalka.

Je aj zemepánom pôdy, ktorá leží na území obce Lukavica. Na jeho pôdu by sa nad obcou vošlo zhruba 170 trojizbových bytov (pozn. red. byty s rozlohou 70 m2). Podľa oznámenia sa vozí na automobile značky Volkswagen z roku 2019 a na ňom sa vozia tri úvery, ktoré predseda Hlasu-SD spláca.

Milan Mazurek

Za rok 2021 priznal poslanecký plat vyše 36-tisíc eur, čo je najvyššia čiastka od jeho príchodu do parlamentu v roku 2016. Mazurek predal ornú pôdu vo výmere 572 m2, ktorú teraz na priame platby od PPA užíva Ján Furcoň (pozn. red. vlastní Ján Hohol). Mazurek vlastní aj dom na periférii obce Havka, ktorý je zároveň chránenou nehnuteľnosťou. V rovnakej obci vlastní aj prerobený drevený dom s veľkým pozemkom.

Okrem toho má byt v Kežmarku, ktorý vlastní iná osoba. Podpredseda hnutia Republika spláca päť úverov. Od staršieho priznania v roku 2020 mu do majetkového portfólia pribudli dom v Havke aj s pozemkom a tiež pôda za obcou, ktorej sa neskôr zbavil.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok